latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:26 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Završena istraga na lokalitetu Majkića majdan kod Bosanske Krupe (VIDEO)

Na lokalitetu Majkića majdan, u selu Benakovac kod Bosanske Krupe, ekshumirani su posmrtni ostaci Srba, koje su pripadnici Petog korpusa tzv.Armije BiH, ubili u septembru 1995. godine.
Bosanska Krupa - lokacija - Foto: RTRS
Bosanska Krupa - lokacijaFoto: RTRS

Vještačenjem bi trebalo da bude utvrđeno da li je riječ o srpskim vojnicima ili civilima iz susjednog sela Јasenica.
Posmrtne ostatke slučajno su pronašli mještani Јasenice kada su nasipali put, pjeskom iz Majkića majdana u Benakovcu.

- Kako sam počeo kupiti pjesak ovaj naišao sam na kosti. Znam odakle je gore pjesak iz Majkića majdana vožen - rekao je Milan Babić.

Brankica Radošević iz Јasenice prije dvije godine pronašla je dio lobanje 86-godišnjeg djeda Petra. Јoš traga za dijelovima tijela.

- Ostao je ovdje u Јasenici nije htio da krene.Rekao je ja nisam ništa nikom kriv ni dužan i meni neće ništa.Očekujemo da bi moglo biti nešto da otkrijemo da bi mogli sahraniti posmrtne ostatke - istakla je Brankica Radošević.

Prema saznanjima Srba povrtanika u Јasenicu i Benakovac, u septembru 1995.- pripadnici Petog korpusa tzv.Armije BiH na tom području zvjerski su ubili sedam pripadnika Vojske Republike Srpske i jedanaest civila, uglavnom staraca.

- Ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije,a  najvjerovatnije tri osobe. Naknadnim procesom će se utvrditi tačan broj osoba,kao i identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni - kaže viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Tužilaštva BiH Adisa Karačić.

Da li su žrtve nakon ubistva odmah odvezene do Majkić majdana ili su tu naknadno premještane utvrdiće istraga. Zanimljivo je da prije tri godine mještanima ovih sela ,opštinska vlast Bosanske Krupe, nije dozvolila da iskopava pijesak na lokaciji, koja je 2 km udaljena od majdana, u kome su pronašli posmrtne ostatke.