latinica  ћирилица
29/06/2017 |  21:13 | Autor: RTRS

Gruevski: VMRO DPMNE je napadnuta, više nećemo biti konstruktivni

Lider VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je ocijenio da su optužnice koje je Specijalno tužilaštvo danas najavilo protiv njega i nekih njegovih bliskih saradnika "klasičan politički progon" čiji je "cilj da se uništi" najveća opoziciona stranka.
Nikola Gruevski (Foto:sofiaglobe.com) -
Nikola Gruevski (Foto:sofiaglobe.com)

- VMRO DPMNE je napadnuta. Nikad u istoriji nije se dogodio ovakav progon političkih protivnika, c ciljem ova partija da se uništi ili ućuti. Specijalno tužilaštvo nije tužilaštvo, već kancelarija (suparničkog) SDSM, a optužnice su bez ikakvog pravnog osnova. Konstruktivnost u našem djelovanju završava danas - rekao je Gruevski na konferenciji za novinare.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore najavilo je danas još 17 optužnica za kriminal i izborne prevare, a među optuženima su bivši premijer Gruevski - za četiri slučaja, i funkcioneri njegove vlade i stranke..

Predsednik VMRO DPMNE je ocenio da pokušavaju da "slome" njegovu stranku da bi se "oslabila Makedonija", ali, rekao je, to neće uspjeti i "mi ostajemo na braniku države".

Po njegovim riječima, "grijeh" VMRO DPMNE je to što je 11 godina bila "na braniku odbrane države i nacionalnih interesa" i što "odoleijva pritiscima i pretnjama u vezi s nazivom države i identitetom naroda".

- Ovo neće proći tako lako. Ako mislite da će VMRO da sedi mirno, duboko se varate. Konstruktivnost, koju neki nazivaju popustljivost, u našem delovanju je završena. Istorija će da ocenjuje i sudi. Mi uvažavamo samo sud istorije - rekao je lider najveće opozicione stranke Nikola Gruevski.

Optužnicama koje je danas podiglo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore obuhvaćene su 94 osobe i sedam pravnih lica. Tužilaštvo je od Krivičnog suda zatražiti da odredi pritvor za 18 osumnjičenih među kojima su funkcioneri sada opozicionog VMRO DPMNE.

Na tom spisku su Nikola Gruevski, bivša ministarka policije Gordana Јankulovska, bivši šef državne bezbjednosti i rođak Greuvskog Sašo Mijalkov, bivši ministar za transport i veze Mile Јanakieski, donedavna ministarka kulture Elizabeta Kančevska Milevska, ali i glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović, koji je poznat pod nadimkom Latas.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore formirano je sporazumom o rešavanju političke krize, nazvanim Dogovor iz Pržina, i imalo je rok od 18 mjeseci da podigne optužnice. Tužilatvo je napravljeno da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015. i istražilo slučajeve kriminala i izbornih prevara koji se spominju u prisluškivanim razgovorima.

Nova vlada koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije, koji je i otkrio slučaj masovnog neovlašćenog prisluškivanje tokom vladavine Gruevskog, pokušava da nađe zakonski način da Specijalno tužilaštvo nastavi da podiže optužnice.

Po informacijama iz Specijalnog tužilaštva, do sada je preslušano oko 50 odsto prisluškivanih razgovora, koje je krajem 2015, po formiranju tog tužilaštva, dostavio lider SDSM Zoran Zaev. Od početka rada Specijalno tužilaštvo je naišlo na jak otpor i opstrukciju institucija vlasti i pravosudnih organa, koje je godinama čvrsto kontrolisao VMRO DPMNE.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je do sada podiglo tri optužnice, u kojem je u jednom prvoptuženi za naručvanje političkog nasilja Nikola Gruevski. Među optuženima u druga dva slučaja su i bivša ministarka policije Gordana Јankulovska i gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski.

Izvor: Agencije