latinica  ћирилица
03/07/2017 |  17:24 | Autor: RTRS

Katar odgovorio na listu zahtjeva

Katar je odgovorio na listu zahtjeva Saudijske Arabije i saveznika, nakon što su ove zemlje pristale da vlastima u Dohi daju još 48 sati za odgovor na pritužbe.
Katar (Foto:venamimundo.com) -
Katar (Foto:venamimundo.com)

AFP navodi da još uvijek nije poznato šta stoji u odgovoru, ali je neimenovani zalivski zvaničnik kazao ovoj agenciji da je ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani predao odgovor tokom kratkotrajne posjete Kuvajtu, posredniku u ovoj krizi.

Podsjeća se da je šef katarske diplomatije ranije izjavio da je lista zahtjeva "sastavljena da bila odbačena".

Grupa arapskih zemalja produžila je rano jutros krajnji rok Kataru da odgovori na listu njihovih zahtjeva do sutra uveče u ponoć.

U zajedničkom saopštenju, četiri arapske države – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein, izdale su zajedničko saopštenje u kome su to najavile.

"Odgovor četiri države će zatim biti poslat, nakon analize odgovora vlade Katara i procjene njenog odgovora na sve zahtjeve", navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Četiri arapske države prekinule su 5. juna veze sa Katarom, kao i pristup vodenim i vazdušnim lukama, zbog navoda da ta zemlja podržava terorizam.

Te zemlje su sastavile i listu od 13 zahtjeva 22. juna i dale rok od deset dana katarskoj vladi da na njih odgovori.

Ministri spoljnih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina sastaće se u srijedu u Kairu kako bi raspravljali o Kataru, saopštile su sinoć egipatske vlasti, prenio je Rojters.

"Na poziv ministra spoljnih poslova Sameha Šukrija, biće održan četvoročlani sastanak ministara spoljnih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina u Kairu u srijedu 5. jula kako bi se sagledao razvoj situacije u vezi s odnosima sa Katarom", navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid.

Izvor: Tanjug