latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:14 | Autor: RTRS

Ofanziva sirijske vojske

Veoma brzo napredovanje sirijske vojske lojalne Bašaru el Asadu uz iračku granicu izazava dilemu u svjetskim medijima - da li su predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp postigli dogovor o teritorijalnim zonama u Siriji.
Sirijska armija (Foto: Sputnik/Michael Alaeddin) -
Sirijska armija (Foto: Sputnik/Michael Alaeddin)

Nakon zatišja na jugu, snage lojalne Vladi u Damasku nastavile su ofanzivu u pustinji kod iračke granice, u okviru operacije "Velika zora". Za samo 12 časova Asadove snage potisnule su militante iz opozicione "Slobodne sirijske vojske", koju podržavaju SAD i zapadni saveznici, sa čak 3.000 kilometara kvadratnih u području Badija.

Ovo područje nije u neposrednoj blizini ključnog graničnog prelaza i američke baze kod mjesta "Al Tanf", ali prijeti cijeloj teritoriji militanata. Prethodna napredovanja sirijske vojske bila su prekidana američkim vazdušnim napadima.

Prema neprovjerenim izvještajima, dio proameričkih boraca vazdušnim putem je prebačen na područje pod kontrolom "Sirijskih demokratskih snaga", još jedne proameričke grupacije, ali mnogo jače od južnih militanata. Istovremeno, na potezu prema Suknahi Asadove snage oslobodile su iz ruku "Islamske države" gasna polja Al Hail, navode analitički portali.

Izvor: SRNA