latinica  ћирилица
11/07/2017 |  18:11 | Autor: RTRS

Poruka Pjongjangu – THAAD oborio balističku raketu

Protivraketni sistem THAAD uspješno je tokom testiranja oborio projektil srednjeg dometa nad Aljaskom, saopštila je Američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA). Raketa srednjeg dometa lansirana je iz Pacifika, navodi MDA.
Protivraketni sistem THAAD - Foto: RTS
Protivraketni sistem THAADFoto: RTS

"Uspješno dejstvo sistema THAAD protiv rakete srednjeg dometa povećava sposobnost zemlje da se suoči sa raketnim prijetnjama u Sjevernoj Koreji i drugim državama u svijetu", saopštila je MDA.

U saopštenju direktor MDA Sem Grejvs ističe da je ponosan na Vladu i na sve koji su izvršili testiranje, prenosi Foks njuz.

"Taj test je demonstracija mogućnosti sistema THAAD i njegove sposobnosti da presretne i uništi balističke projektile. THAAD nastavlja da štiti naše građane, naše snage i saveznike od stvarnih prijetnji", rekao je Grejvs.

Raketa je lansirana iz aviona C-17 koji je bio nad Pacifikom sjeverno od Havaja.

"Radar sistema THAAD je prvo otkrio metu, a potom ju je pratio. Zatim je lansiran presretač koji je uništio raketu u direktnom sudaru", navedeno je u izjavi kompanije "Lokid Martin", koja je proizvela sistem THAAD.

Dodaje se da je riječ o 14. uspešnom testiranju THAAD-a od 2005. godine. Međutim, mete u prethodnim testiranjima nisu bile najnovije generacije raketa srednjeg dometa.

Sistem THAAD dospio je u žižu javnosti kada je Vašington odlučio da ga rasporedi u Јužnoj Koreji kao odbranu od sjevernokorejskih raketa.

Ipak, Peking i Moskva nisu blagonaklono gledali na taj potez ističući da to ugrožava strateške bezbjednosne interese sila u tom regionu, uključujući Rusiju i Kinu. Takođe, Moskva i Peking smatraju da taj potez ne doprinosi denuklearizaciji Korejskog poluostrva kao ni miru i stabilnosti u regionu. 

U međuvremenu je Sjeverna Koreja nastavila da sprovodi raketna testiranja uprkos pozivima Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija da prestanu da razvijaju nuklearni program.

Pjongjang tvrdi da je prošle nedjelje ispalio prvi interkontinentalni projektil srednjeg dometa, koji je sjevernokorejski lider Kim DŽong Un nazvao "poklonom američkoj kopiladi" dok je u SAD obeležavan 4. juli.

Izvor: RTS, RT