latinica  ћирилица
12/07/2017 |  09:33 | Autor: RTRS

Kuburović: Pravna pomoć iz Beograda uhapšenim Srbima u Grčkoj

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da će Srbija pružiti svu neophodnu međunarodnu pravu pomoć srpskim državljanima uhapšenim u Grčkoj zbog ubistva američkog mladića, ali da se mora sačekati da se okonča postupak pred istražnim sudijom u toj zemlji.
Nela Kuburović  (Foto:Vesti.rs) -
Nela Kuburović (Foto:Vesti.rs)

"Moramo sačekati da istražni sudija završi svoj posao i da se utvrdi da li će se pokrenuti postupak i protiv kojih lica i koja krivična dela će se staviti na teret", rekla je Kuburovićeva.

Ona je navodi da tek tada Ministarstvo pravde Srbije može da pruži adekvatnu pomoć, u skladu sa međunarodnim sporazumima koji postoje sa Grčkom, a naročito da ispita da li će postojati osnova da se od grčkih organa preuzme gonjenje i postupak sprovede pred srpskim organima.

Komentarišući medijske spekulacije da će SAD tražiti da se srpskim državljanima sudi u Americi, Kuburevićeva je rekla da to sve zavisi od sporazuma koji postoje između Grčke i SAD.

"Što se tiče Srbije i SAD i gonjenja učinioca krivičnog dela, mi smo potpisali sporazum, ali on još nije ratifikovan u SAD", rekla je Kuburovićeva za Televiziju "Pink".

Kuburovićeva nije mogla da potvrdi informaciju da je jedan od uhapšenih pušten juče iz grčkog pritvora, navodeći da to još nije zvanično potvrđeno i da Srbija nema takvu informaciju.

Ona je rekla da su srpski državljani u pritvoru, da im je obezbijeđen branilac i da moraju imati mogućnost da prate postupak na srpskom jeziku.

"Saslušanje je trebalo da bude održano juče, ali su branioci tražili odlaganje, kako bi mogli da se upoznaju sa predmetom i pruže adekvatnu odbranu", dodala je Kuburovićeva.

Ona je podsjetila da su srpskim zvaničnicima iz Grčke data obećanja da će grčki organi učiniti sve da se utvrdi potpuna istina, te dodala da Ministarstvo pravde Srbije prati šta se dešava preko kontakata sa grčkim resornim ministarstvom.

Kuburovićeva je rekla da je Ministarstvo pravde Srbije u kontaktu sa porodicama uhapšenih.

U Grčkoj je uhapšeno devet srpskih mladića, osumnjičenh za ubistvo 22-godišnjeg Amerikanca Bakarija Hendersona na ostrvu Zakintos prije četiri dana.

Izvor: SRNA