latinica  ћирилица
13/07/2017 |  12:40 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Organizacija starješina VRS: Očuvati Republiku Srpsku

U Banjaluci je danas predstavljena Organizacija starješina Vojske Republike Srpske čiji je glavni cilj očuvanje rezultata odbrambeno-otadžbinskog rata i dejtonske pozicije Republike Srpske.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske - Foto: SRNA
Organizacija starješina Vojske Republike SrpskeFoto: SRNA

Predsjednik Organizacije Milovan Milutinović rekao je danas na konferenciji za novinare da će se ta organizacija prioritetno zalagati za jačanje patriotske svijesti, očuvanje jedinstva srpskog naroda, zaštitu Srpske, institucionalnu pomoć osuđenima pred Haškim tribunalom i Sudom BiH, veću brigu za borce i starješine VRS, snažnu podršku generalu Ratku Mladiću u borbi za istinu srpskog naroda.

On je naveo da će Organizacija tražiti reviziju boračkog staža i invalidnosti, budući da "danas u znatnom broju dezerteri vode glavnu riječ i usmjeravju društvene tokove", kao i uvođenje u završne razrede osnovnih i srednjih škola predmeta o genocidu nad srpskim narodom i nove cjeline odbrambeno-otadžbinski rat i stvaranje Republike Srpske.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, Milutinović je naveo da je ona sve složenija, kao i da buja radikalni islam i novi talas antisrpske propagande.

"Bošnjačka politika teži unitarizaciji i ostvarivanju ratnih ciljeva, zabranjuju nam proslavu Dana Republike Srpske, ograničavaju proslavu Dana VRS, kroje nam zakone kojima zabranjuju negiranje genocida, iako je brojka od 7.000 na posljednjim presudama u Haškom tribunalu pala ispod 5.000, otimaju vojnu imovinu mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma, nasilno nas guraju u NATO kojeg nema bez referenduma i odluke naroda, a mi smatramo da Partnerstvo za mir pruža dovoljno osnove za djelovanje i odnos prema ovoj alijansi", naveo je Milutinović.

Potpredsjednik Organizacije Slobodan Župljanin rekao je da je ta organizacija prva koja poručuje da ne smiju biti dovedeni u pitanje tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i njegova najveća vrijednost - Republika Srpska.

"Ključni cilj našeg organizovanja je njegovanje patriotizma, rodoljublja i slobodarskih tradicija srpskog naroda i VRS, sa težištem na očuvanju lika i časti srpskog starješine i vojnika", istakao je Župljanin.

On je naveo da su među ključnim ciljevima ove organizacije i podrška institucijama vlasti Republike Srpske i svim drugim društvenim snagama na zaštiti dejtonske pozicije Republike Srpske i suprotstavljanju svim oblicima njenog ugrožavanja.

"Naš osnovni cilj je prikupljanje materijala, dokumentovanje arhivske građe i iznošenje materijala u javnosti, da bi se došlo do istine iz odbrambeno-otadžbinskog rata", naglasio je Župljanin.

On je dodao da je ova organizacija, koja ima oko 15.000 starješina VRS, formirana 4. aprila, a registrovana u Sudu 3. jula.

Izvor: SRNA