latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:09 ⇒ 15:42 | Autor: RTRS

Vlada Srpske o liječenju djece u inostranstvu

Vlada Republike Srpske razmotrila je danas prijedloge mišljenja na Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenja oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je predlagač predsjednik Republike Srpske, i smatra da se taj akt može uputiti Narodnoj skupštini Srpske na razmatranje.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Ovim zakonom, koji je novina u pravnom sistemu Srpske, uređuje se osnivanje, status, djelatnost, te organizacija Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, izvori i način prikupljanja sredstava, način raspodjele sredstava i praćenje rada ovog fonda.

Pomoć od 20.000 KM za lica u haškom pritvoru

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici odluku o jednokratnom materijalnom obezbjeđenju lica iz Srpske koja se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu za ovu godinu u iznosu od 20.000 KM.

Kriterijumi i uslovi za korišćenje pojedinačne finansijske pomoći lica koja se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu biće utvrđeni posebnim pravilnikom, koji će uz saglasnost ministra pravde, donijeti Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, navedeno je u saopštenju Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na sjednici je donesena odluka o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta za prvih devet mjeseci ove godine u iznosu od 79.030 KM.

Ta sredstva se raspoređuju na tekući grant za nacionalna sportska priznanja Republike Srpske u iznosu od 54.230 KM, te 24.800 KM na tekuće grantove vrhunskim i perspektivnim sportistima u Republici Srpskoj.

Utvrđen Nacrt zakona o hemikalijama

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o hemikalijama kojim se uređuje i klasifikacija, obilježavanje i pakovanje hemikalija, bezbjednosno-tehnički list, te obavljanje djelatnosti sa hemikalijama.
Ovim dokumentom uređuju se i integralni inventar hemikalija, ograničenja i zabrane hemikalija, uslovi za uvoz i izvoz hemikalija, stavljanje deterdženata na tržište, integrisano upravljanje hemikalijama.

Nacrtom se uređuju i nadzor i druga pitanja značajna za bezbjedno upravljanje hemikalijama u Republici Srpskoj, s ciljem zaštite zdravlja ljudi i životne sredine od štetnog uticaja hemikalija.

"Јedna od ključnih izmjena zakona ogleda se u tome što Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske više neće utvrđivati ispunjenost uslova za obavljanje djelatnosti proizvodnje, prometa i skladištenja hemikalija, a koji se odnose na adekvatan prostor, zaštitu na radu, protivpožarnu zaštitu, upravljanje otpadom i otpadnim vodama i slično", saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o prijedlogu za sufinansiranje projekata Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske.

U saopštenju se dodaje da Vlada Republike Srpske daje podršku Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske za realizaciju projekata "Ispitivanje kvaliteta voda vodotoka u Republici Srpskoj u 2016. godini" u realizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Osnovni cilj projekta je praćenje stanja kvaliteta voda vodotoka u Republici Srpskoj koje se sprovodi na određenim mjernim mjestima "profilima" vodnih tijela u skladu sa preliminarno izvršenom tipologijom.

Vlada će podržati i projekat "Skupljanje, razdvajanje i zbrinjavanje otpada" u realizaciji "Grad" Bijeljina, čiji je osnovni cilj uspostavljanje sistema integrisanog upravljanja ambalažnim otpadom, kao i ostalih kategorija otpada u okviru prostora Kvantaške pijace, čiji je prioritet smanjivanje količina ambalažnog otpada, odnosno povećanje procenta adekvatnog zbrinjavanja reciklažom ambalaže i iskorištavanje njenih vrijednosti u matrijalne ili energetske svrhe.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Akcioni plan realizacije Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2017-2021 "Znanje za razvoj".

Izvor. SRNA