latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:53 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

U funkciji nova aplikacija za pružanje pomoći u otkrivanju lokacija masovnih grobnica (VIDEO)

Međunarodna komisija za nestale osobe aktivirala je novu onlajn aplikaciju pod nazivom Prijava lokacije, u cilju pružanja pomoći u otkrivanju lokacija skrivenih masovnih ili pojedinačnih grobnica u kojima su ukopani posmrtni ostaci nestalih lica. Aplikacija je u funkciji već dvije sedmice, a prve prijave već su stigle na adresu Komisije.
Nestala lica  - aplikacija - Foto: RTRS
Nestala lica - aplikacijaFoto: RTRS

Јedna od najvećih prepreka u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih osoba u regiji jeste nedostatak pouzdanih informacija o mogućim lokacijama skrivenih masovnih grobnica. Ova aplikacija nudi inovativno rješenje za pružanje informacija, a sve se radi putem sajta Međunarodne komisije za nestale osobe.

"Sama aplikacija vrlo je jednostavna za upotrebu. Svako može da iskoristi prednosti interneta, i dovoljno je da se ode na veb stranicu ICMP-a. Uz pomoć Guglove mape, može se odrediti tačna lokacija, kao i dodati određene informacije", istakao je Metju Holidej, rukovodilac ICMP Programa za zapadni Balkan.

Iz Komisije poručuju da je u posljednje vrijeme vidljiv pad u broju pronađenih posmrtnih ostataka, naročito zato što su podaci o lokacijama preostalih grobnica nepoznati.

"U BiH je, tokom sukoba 90-ih godina, nestalo oko 31.000 ljudi. Pronađeno je oko 23.000 posmrtnih ostataka. Treba da pronađemo još sedam do osam hiljada ljudi, i upravo zato je važna ova aplikacija", rekao je Holidej.

Više od 70 odsto od 40.000 nestalih u sukobima u regiji pronađeno i identifikovano, ali desetine hiljada članova porodica nestalih još ne znaju sudbinu 12.000 osoba za kojima se i danas traga. Nadležni se nadaju da će uz pomoć ove aplikacije, broj nestalih biti sveden na minimum.