latinica  ћирилица
13/07/2017 |  17:27 ⇒ 19:11 | Autor: RTRS

Ruski studenti i profesori u posjeti Poljoprivrednom institutu Srpske (VIDEO)

Profesori i studenati iz Rusije sa Državnog poljoprivrednog fakulteta Petar Prvi u Voronježu posjetili su Poljoprivredni institut Republike Srpske u Banjaluci. Ruski studenti u posjeti Srpskoj, borave u okviru saradnje sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu. Gostima iz Rusije predstavljen je rad Poljoprvrednog instituta, istraživanja i dosadašnja dostignuća.
Rusi - Poljoprivredni institut Republike Srpske - Foto: RTRS
Rusi - Poljoprivredni institut Republike SrpskeFoto: RTRS

Roman Tolstolucki, student Poljoprivrednog fakulteta u Voronježu prvi put je u Republici Srpskoj, kaže prijatno je iznenađen srdačnim dočekom, dobrim ljudima i prelijepom prirodom. Ova posjeta mu je kaže poslužila i da nauči srpski jezik.

Ova posjeta ojačaće saradnju institucija Srpske i Rusije, u nekoliko oblasti, posebno u oblasti nauke, ističe profesor ruskog fakulteta, Roman Luci.

Predstavnici Poljoprivrednog instituta goste iz Rusije upoznali su sa radom Instituta, s obzirom na to da se značajan broj poljoprivrednih proizvoda iz Srpske izvozi u Rusiju.

Međunarodna saradnja instituta ojačana je i posjetom njemačkog profesora koji će u naredne dvije godine raditi zajedno sa domaćim stručnjacima.

Pored Banjaluke i Istočnog Sarajeva, studenti i profesori iz Rusije, posjetili su i Bijeljinu, Višegrad i Vlasenicu.

Opširnije pogledajte u prilogu.