latinica  ћирилица
14/07/2017 |  12:54 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Dačić-Bišop: Srbija ima interes za saradnju sa Australijom

Srbija ima interes za razvoj saradnje sa Australijom, posebno u oblasti ekonomije, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Australije DŽuli Bišop.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Australije DŽuli Bišop na konferenciji za novinare u Beogradu - Foto: SRNA
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Australije DŽuli Bišop na konferenciji za novinare u BeograduFoto: SRNA

Dačić je naveo da je međusobna razmjena veoma mala i iznosi oko 15 miliona dolara.

"Ona može i mora da bude mnogo veća. Zainteresovani smo za jačanje sveukupne ekonomske saradnje, a posebno za australijske investicije u našu privredu, naročito u oblasti rudarstva", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je kao pozitivno istakao to što dvadesetak srpskih kompanija sarađuje sa australijskim kompanijama u IT sektoru, koji je u Srbiji u ekspanziji u posljednjih sedam-osam godina.

"Mi uvek govorimo da su maline naš najznačajniji izvozni proizvod, a izvoz softvera je dva-tri puta veći nego izvoz malina. Izvoz softvera pre deset godina bio je nula, što je danas 750 miliona evra", naveo je Dačić.

On je rekao da su i Srbija i Australija zainteresovane za zajedničke nastupe na trećim tržištima, te dodao da je predložio Bišopovoj da se u vezi sa tim razmisli o tome da Australija organizuje zajednički sastanak sa cijelim regionom.

Dačić je ocijenio da je današnja posjeta Bišopove Beogradu istorijska jer predstavlja priliku za novi početak dobrih odnosa Srbije i Australije.

"Veoma važan aspekt naše saradnje jeste i brojna srpska dijaspora u Australiji. Ako gledamo brojke to je više od 60.000, međutim to su oni koji su izjasnili na popisu. Voleli bismo da imamo kontinuitet naših odnosa i raduje me što smo Bišopova i ja uspostavili mehanizam da imamo konsultacije dva ministarstva", rekao je Dačić.

Bišopova je istakla značaj australijskog jačanja veza sa Srbijom, jer Australija pokušava da dosegne do zemalja sa kojima ima zajednički cilj, a Srbija je demokratska zemlja, posvećena slobodnom tržištu i međunarodnom pravu.

"Imamo zajednički okvir i veoma je važno da u ovo vreme međunarodne nesigurnosti i previranja zemlje dele zajedničke poglede, zajedno promovišu i zalažu se za iste stavove", rekla je Bišopova.

Ona je dodala da je Australija ohrabrena činjenicom da je nova srpska Vlada posvećena procesu priključenja EU.

"Mi EU vidimo kao globalnu silu i čuvara stabilnosti i mira i vidimo Srbiju kao deo ove globalne sile", navela je Bišopova.

Ona je navela da za ekonomsku saradnju dvije zemlje postoji veliki potencijal, te da je uvjerena da će u Srbiju doći i druge australijske kompanije koje će pokazati interes za investiranje.

Bišopova je rekla da je za Australiju veoma važan i zajednički petogodišnji arheološki projekat kod Sremske Mitrovice, iskopavanje, istraživanje i očuvanje rimsko-antičke vile, koji može imati globalni značaj s ciljem očuvanja kulturne baštine, a istovremeno je i prilika za razmjenu znanja i iskustava.

Izvor: SRNA