latinica  ћирилица
14/07/2017 |  16:31 | Autor: RTRS

Podgorica najavila uklanjanje spomenika Puniši Račiću

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore najoštrije je osudilo otkrivanje spomen obilježja Puniši Račiću u selu Slatina nadomak Andrijevice i najavilo uklanjanje spomenika.
Otkriven spomenik Puniši Račiću - Foto: Novosti.rs
Otkriven spomenik Puniši RačićuFoto: Novosti.rs

Iz ministarstva navode da je taj "retrogradan individualan čin kojim se veliča lik i djelo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih poslanika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca realizovan bez znanja Vlade i državnih organa Crne Gore".

"Nadležni državni organi će preduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti u pravcu uklanjanja pomenutog spomen obilježja, kojim se vrijeđaju ne samo najdublja osjećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podjele u Crnoj Gori", navodi crnogorski MIP.

Inicijativu da se u selu Slatina rodnom mjestu Puniše Račića postavi spomen-obilježje, pokrenulo je bratstvo Račića.

Spomen-obilježje je postavljeno juče, a inicijatori odbacuju navode da je Puniša Račić zločinac i dodaju da je "branio svoju čast i obraz kada je na uvrede u Narodnoj skupštini 1928. godine odgovorio pucnjima iz pištolja".

Račić je tada ubio narodne poslanike iz Hrvatske - Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a ranio Stjepana Radića, Ivana Granđu i Ivana Pernara. Odslužio je 14 godina zatvora.

U Opštini Andrijevica navode da podizanje spomenika Puniši Račiću nije u njihovoj nadležnosti. Komunalna inspekcija tog grada izašla je na teren, načinila zapisnik i obavijestila državnu inspekciju.

Crnogorskim Zakonom o spomen-obilježjima, između ostalog, propisano je da nije dozvoljeno podizati spomenik za događaj, koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, simbolizuje saradnju sa okupatorom, licu koje je bilo saradnik okupatora, zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje i koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovječanstva imalo negativnu ulogu.

Izvor: SRNA