latinica  ћирилица
18/07/2017 |  14:00 | Autor: RTRS

Državljani Srbije uhapšeni zbog trgovine drogom

Češka policija uhapsila je u Pragu 16 osoba, od kojih su većina državljani Srbije, osumnjičenih za organizovani kriminal i trgovinu drogom.
Češka policija (foto: Twitter @RT_com) -
Češka policija (foto: Twitter @RT_com)

Portparol češke Centrale za borbu protiv narkotika Barbora Kudlačkova rekla je da je policija tokom akcije hapšenja otkrila 11 savremenih plantaža marihuane, koja bi nakon žetve na crnom tržištu vrijedila oko dva miliona evra.

Među uhapšenima najviše je državljana Srbije, zatim Makedonaca, a u organizovanu narko-bandu bili su uključeni i Česi, kojima za organizovani kriminal, proizvodnju marihuane i šverc kokaina prijeti i do 24 godine zatvora, prenose beogradski mediji.

Kudlačkova kaže da se pojavljuje novi trend da se državljani zemalja nastalih raspadom bivše Јugoslavije uključuju u specifične grane narko-biznisa.

Srbi i Makedonci su osnivali u Češkoj preduzeća koja su kupovala nekretnine gdje su gajili i prerađivali marihuanu na tehnološki naprednim plantažama, savremenim toliko da su iznenadile i češku policiju.

"Koristili su savremene, relativno skupe tehnologije, posebne šatore za sadnice, kao i đubrivo kako bi što prije dobili visokoselekcionisanu netehničku konoplju sa visokim sadržajem psihosupstanci", navela je Kudlačkova.

Prilikom pretresa 20 kuća i poslovnih prostora policija je zaplijenila 7.246 stabljika marihuane, te 34 kilograma sušene marihuane i kilogram kokaina.

Nekoliko uhapšenih članova bande koristilo je lažne isprave, dok je za jednim raspisana međunarodna potjernica.

Izvor: SRNA