latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:40 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Dodik o odbacivanju optužnice: Јedina ispravna i logična odluka (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je da je odbacivanje optužnice protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića jedina logična i ispravna odluka.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je naglasio da su Sud i pravosuđe farsa u BiH.

- Ovo ne mijenja činjenicu da su Sud i Tužilaštvo BiH farsa, koja radi isključivo po nalogu jedne stranke, a to je SDA. I površni uvid bilo kakvog pravničkog autoriteta u to što bi trebalo da budu tužioci, a nisu, odmah bi zaključio da je Narodna skupština mjesto za izvršenje odluka Ustavnog suda i da četvorica ljudi koji su doskoro ostali optuženi nisu mogli uticati na odluke Narodne skupštine - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da osjeća ličnu satisfakciju zbog obaranje optužnice za referendum, jer je i on dobio sankcije zbog sličnih razloga.

- Osjećam potpunu satisfakciju u tom pogledu. Moramo da nastavimo da sređujemo naše zakonodavstvo, prije svega Zakon o referendumu i da uredimo naš Zakon o imunitetu. Јoš je visoki predstavnik Pedi Ešdaun, smatrajući da potpuno treba da devastira Republiku Srpsku, ukinuo zakon o imunitetu, koji je kasnije vraćen, ali samo za poslanike - naveo je Dodik.

On je rekao da će se već u septembru raditi na tome da Srpska dobije novi zakon o imunitetu.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Iz Suda BiH saopšteno je da je sudija za prethodno saslušanje zaključio da iz dokaza Tužilaštva nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.