latinica  ћирилица
20/07/2017 |  11:43 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Dodik: U utorak osveštanje manastira Osovica (VIDEO/FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će manastir Osovica u opštini Srbac, čija je izgradnja u toku, biti osveštan u utorak, 25. jula, kada će biti obilježena još jedna pobjeda koja znači jačanje srpskog identiteta za koji je najvažnija Srpska pravoslavna crkva i sve što ona baštini.
Dodik obišao manastir Osovica u opštini Srbac - Foto: SRNA
Dodik obišao manastir Osovica u opštini SrbacFoto: SRNA

Dodik je nakon obilaska manastira novinarima rekao da je Osovica izgrađena u posljednjih osam godina, te da predstavlja vlasništvo svih vjerujućih ljudi, koji će u njemu naći mir, razlog da dođu, koji će se tu vjenčati i krstiti i koji će doći sa dobrom voljom i željom za dobro svih.

"Na ovom mjestu nije bilo gotovo ništa sem sjećanja na stari manastir, koji se tu davno nalazio", dodao je Dodik.

On je izrazio divljenje načinom na koji je poslove oko gradnje vodio vladika banjalučki Јefrem, sveštenstvo, ali i poslom, koji su obavili majstori.

"Radi se o jednom predivnom mjestu i nadam se da će u utorak, kada je predviđeno osveštanje kojem će prisustvovati i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, doći dosta ljudi", naveo je Dodik i rekao da će i sam prisustvovati osveštanju.

Dodik obišao manastir Osovica u opštini Srbac

Vladika banjalučki Јefrem istakao je da se manastir prije može vidjeti, nego opisati, dodajući da se na njemu radilo osam godina.

"Naš manastir sadrži cijeli kompleks objekata, glavnu crkvu, tri sporedne, konak, trpezariju, salon. Јoš će biti unutrašnjeg uređenja i uređenja dvorišta", dodao je vladika.

Gradnja manastirskog kompleksa počela je prije osam godina nakon što su arheolozi utvrdili da je na tom mjestu već bio manastir iz 1330. godine, koji su Turci srušili i opustošili 1695. godine.

Pretpostavlja se da je to bila zadužbina kralja Dragutina o čemu postoji i dokumenta iz te godine sa pečatom na staroslovenskom jeziku na kojem piše "Blagovijesti presvete Bogorodice - Osovica".

Manastir Osovica nalazi se u podnožju planine Motajice, tridesetak kilometara od Srpca.

Izvor: SRNA