latinica  ћирилица
21/07/2017 |  19:37 | Autor: RTRS

Skaparoti: Neće biti promjene uloge Kfora na Kosmetu

Vrhovni komandant NATO-a za Evropu general Kurtis Skaparoti rekao je danas u Prištini da se na Kosovu i Metohiji neće mijenjati uloga Kfora, koji ostaje posvećen očuvanju bezbjednosti i slobode kretanja i na Kosmetu će ostati sve dok je potrebno.
Kertis Skaparoti (Foto: FlickrUNC-CFC-USFK) -
Kertis Skaparoti (Foto: FlickrUNC-CFC-USFK)

Odgovarajući na pitanje da li je Kosovu potrebna vojska Kosova budući da je Kfor garant bezbjednosti, Skaparoti je na konferenciji za novinare na Vojnom aerodromu Slatina naveo da je potreban dijalog za postizanje rješenja kojim bi svi bili zadovoljni, te da bi on volio da kosovske bezbjednosne snage budu transformisane primjenom Ustava.

Skaparoti je istakao da NATO poštuje neutralnost Srbije, kao i da je prioritet NATO-a da očuva mir i stabilnost u cijelom regionu.

Kada je riječ o ulozi Rusije na Balkanu, Skaparoti je naveo da Rusija često povlači poteze "koji znače destabilizaciju situacije na Kosovu, koji znače podrivanje uticaja kosovskih institucija, pa i vlade".

Komandant NATO-a za Evropu danas se sastao sa predstavnicima kosovskih institucija, predvođenih predsjednikom Hašim Tačijem.

Izvor: SRNA