latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:46 ⇒ 08:48 | Autor: RTRS

Zatvoren 15. "ART simpozijum Јahorina 2017"

Na Јahorini je zatvorena 15. Međunarodna likovna kolonija "ART simpozijum Јahorina 2017" koja je okupila 18 slikara, vajara, grafičara i likovnih kritičara iz Јapana, Јužne Koreje, Bugarske, Srbije, Hrvatske i BiH.
Likova kolonija "ART simpozijum Јahorina 2017" - Foto: SRNA
Likova kolonija "ART simpozijum Јahorina 2017"Foto: SRNA

Koloniju je sinoć zvanično zatvorio likovni kritičar Vojislav Vujanović, koji je rekao da je riječ o jednoj od najboljih kolonija do sada.

Osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijuma Јahorina" Lazo Savić naveo je da je ovogodišnja kolonija bila veoma produktivna i da je rezultirala sa 40 umjetničkih djela visoke likovne vrijednosti.

Savić je među ovim djelima, koja su nastala od 15. jula kada je manifestacija otvorena, posebno istakao skulpturu u drvetu jasen, visine dva metra, koja predstavlja portret djevojke iz Јapana.

On kaže da već 10 godina postoji ideja da bude organizovana galerija na otvorenom na Poljicama, ali da lokalna zajednica i vlast na nivou BiH "ne vide interes u tome".

Savić je dodao da će sva djela ovog saziva, kao i prethodnih godina, biti izložena u prostorijama Ekonomskog fakulteta na Palama, gdje se nalazi depo "Art simpozijuma".

Vajar iz Јapana, Kota Sakai, koji prvi put učestvuje na Koloniji, rekao je novinarima da je oduševljen prirodom i gostoprimstvom.

"Svaka skulptura koju izrađujem predstavlja dio mene, a da bih je napravio, potrebno mi je mjesec dana. Međutim, ovdje sam imao dvije sedmice na raspolaganju, pa sam se plašio da neću ispoštovati rok, ali sam uspio na kraju", istakao je Sakai.

"Art simpozijum Јahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra "Јahorina" i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma, kako na području Republike Srpske, BiH i zemalja u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Јahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Izvor: Srna