latinica  ћирилица
24/07/2017 |  09:09 ⇒ 17:06 | Autor: RTRS

Vučić: Odreći se mitova, ali ne i nacionalnog interesa Srba na KiM

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, pozvao je građane Srbije na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji radi razrješenja, kako je rekao, kosovskog Gordijevog čvora i pronalaska trajnog odgovora, koji će isključiti sukob kao opciju, a svima donijeti korist.
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić (Arhiv) - Foto: RTS
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić (Arhiv)Foto: RTS

"Rješenje ne leži, sa jedne strane, u našim mitovima i sukobima, ali, sa druge, ne leži ni u odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa", navodi Vučić u autorskom tekstu za "Blic" .

On je naglasio da  Srbija nije za potcjenjivanje, uprkos činjenici da Albanci u sprovođenju svojih nacionalnih ideja imaju značajnu podršku većine zapadnih zemalja.

Predsjednik Srbije je naveo da još od 1878. godine, od stvaranja takozvane Prizrenske lige, Srbi nisu željeli da budu dovoljno odgovorni da razumiju snagu i želje Albanaca, a, s druge strane, albanska velika greška je nerazumijevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa i njihovo potcjenjivanje.

On je istakao da protivnici dijaloga o Kosovu sa Prištinom nemaju opravdanje sa stanovišta istorije i da je njihovo nečinjenje svojevrsni istorijski zločin s obzirom na težinu pitanja koje traži odgovor. Ponovio je potrebu za promjenom kolektivne svijesti Srba, koja često svaki dogovor doživljava kao poraz, te istakao da to mora da prestane i da je vrijeme da Srbija radi, razmišlja i pobjeđuje bez sukoba.

Izvor: SRNA