latinica  ћирилица
24/07/2017 |  10:20 | Autor: RTRS

Crna Gora spremna za doček Pensa

U Crnoj Gori obavljaju se ozbiljne pripreme za posjetu potpredsjednika SAD, Majka Pensa, koji dolazi u Podgoricu 2. avgusta, a bezbjednosne mjere tokom njegovog boravka biće podignute na najviši nivo.
Majk Pens - Foto: AP
Majk PensFoto: AP

Amerikanci su već bili na podgoričkom aerodromu gdje je planirano da sleti avion boing 757, u kojem će biti potpredsednik SAD i njegova delegacija.

Pens je najviši američki zvaničnik koji će posjetiti Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dvije države uspostavile diplomatske odnose. Ujedno, to će biti prva posjeta regionu najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsejdnika SAD, Donalda Trampa.

Potpredsjednik Pens će se u Podgorici sastati sa visokim predstavnicima zemalja članica i posmatrača u Јadranskoj povelji čiji je predsjedavajući ove godine Makedonija. Јadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO. Njene članice bile su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača. Status posmatrača od 2012. ima i Priština.

Izvor: Blic