latinica  ћирилица
24/07/2017 |  11:52 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

"Epska Srbija" Milisava Savića ugledala svjetlost dana (VIDEO)

Milisav Savić, čuveni srpski pisac i istoričar, nedavno je objavio knjigu "Epska Srbija", pisanu tokom dvije godine njegovog hodočasnog putovanja po mjestima naše epske poezije, prema kojima je ovo djelo i nastalo.
Milisav Savić: Epska Srbija - Foto: RTRS
Milisav Savić: Epska SrbijaFoto: RTRS

Savića je put vodio preko Durmitora, Skadra, Kosova i Metohije, pa sve do Soluna i Hilandara.

Većinu čuvenih epskih toponima uspio je da pronađe, a među njima su bili i manastiri u Republici Srpskoj, kao i Romanija, koju je nazvao mitska planina hajduka.

"Јa sam išao tragom najljepših srpskih epskih pjesama koje je prikupljao Filip Višnjić i na tom putu sam obišao manastire Ozren, Papraću, Moštanicu i Gomionicu", kaže Milisav Savić, pisac i istoričar.

Savić je bio oduševljen kako narod koji živi pored tih lokaliteta poznaje svoju istoriju, i epsku književnost koja je okružuje.

"Mislim da u tim predjelima ljudi cijene epiku, prepoznaju njenu vrijednost i njeguju je. Znaju šta ona znači za kulturu, istoriju i identitet", ističe Savić.

Knjiga "Epska Srbija" ne predstavlja samo opis putovanja kroz stvarne i mitske predjele srpske etike, već je uzbudljiva priča o našim najljepšim narodnim pjesmama, od prvih zapisanih pa sve do Vukovih.