latinica  ћирилица
24/07/2017 |  16:05 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Orban Poljacima: Braniću vas od inkvizicije Evropske unije

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja stoji uz Poljsku, a protiv prijetnji Evropske unije da će sankcionisati tu zemlju zbog namjere da prošire kontrolu vlade nad pravosuđem.
Viktor Orban  (Foto: nspm.rs) -
Viktor Orban (Foto: nspm.rs)

"Inkvizicija protiv Poljske nikada neće uspjeti, jer će Mađarska iskoristiti sve pravne opcije u EU kako bi pokazala solidarnost sa Poljacima", rekao je Orban u izjavi za televiziju u Rumuniji, preneo je Politiko.

Vrhovni sud Poljske je u subotu ujutru odobrio zakon koji nalaže momentalnu ostavku svih sudija Vrhovnog suda, što je u svijetu viđeno kao podrivanje nezavisnosti sudstva.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk podržao je demonstrante koji su izašli na ulice da protestuju protiv zakona.

"Ti ljudi su na ulici zbog brige za Poljsku. Apelujem da predsjednik ne zapostavi te ljude, jer je u njima samo dobrota", rekao je Tusk.

Međutim, poljski predsejdnik Andžej Duda saopštio je danas da je stavio veto na dva od tri zakona kojima je trebalo da se "reformiše pravosudni sistem" te zemlje.

Veto šefa države znači da će o ta dva ključna zakona koji su izazvali najviše protesta morati ponovo da raspravlja parlament i da pokuša kvalifikovanom većinom od tri petine poslanika, koliko vladajuća stranka ne može da okupi, da pokuša da veto nadglasa.

Izvor: RTS, Tanjug