latinica  ћирилица
24/07/2017 |  16:26 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Bijeljina- Uspješan projekat druženja djece iz Rusije i Srpske (VIDEO)

U Bijeljini borave učenici iz ruskog grada Azova iz regije Rostov. Upoznaju se sa vršnjacima iz Republike Srpske, druže i posjećuju kulturno - istorijske znamenitosti Semberije.
Druženje sa djecom iz Rusije - Foto: RTRS
Druženje sa djecom iz RusijeFoto: RTRS

Projekat "Kod družbi", odnosno upoznavanja srpske i ruske djece odvija se sa blagoslovom ruskog patrijarha Kirila, a u organizaciji Srpsko-ruske zajednice Zavjet i teatra Kul šou, iz Azova.

Djeca iz Rusije i Srpske upoznaju jedni druge, razmjenjuju kulturna i obrazovna iskustva - prvo u Bijeljini, a potom i u ruskom gradu Azov. Ruska djeca su ovih dana u Semberiji posjetila manastire, institucije kulture, kao i etno selo Stanišići.

Liza Prihodko kaže da je vidjela brojne arhitektonske sličnosti u Bijeljini, kao i u svom rodnom Azovu, a da je poseban utisak na nju ostavio susret sa bakom Živkom koju su upoznali kad su se vraćali iz Dvorova.

Djeca iz Bijeljine su oduševljena druženjem sa vršnjacima iz Azova i, kako navode, jezičke barijere skoro i da nije bilo.

Za Lanu Rakanović i njene drugove iz Bijeljine, ovo je divno iskustvo, a ona je ugostila djevojčicu Mašu iz Azova.

Projekat "Kod družbi", uz blagoslov ruskog patrijarha Kirila, realizuje Zavjet i teatar Kul šou iz Azova.

Nadežda Žerebilo, iz teatra Kul šou, navela je da su veoma željeli da realizuju projekat koji bi povezao Republiku Srpsku i Rusiju, za što su aplicirali prošle godine i za to dobili blagoslov ruskog patrijarha Kirila.

Slobodan Trifković, sekretar Srpsko-ruske zajednice Zavjet, naveo je da je riječ o kompleksnom i složenom projektu koji može da se produži i omasovi u narednom periodu.

Teatar Kul šou snimiće i dokumentarni film o upoznavanju srpske i ruske djece u Bijeljini.