latinica  ћирилица
24/07/2017 |  18:30 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Platama radnika odblokiran račun Bolnice u Doboju! (VIDEO)

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uplatio je 380.000 KM na račun dobojske bolnice, koliko je ova zdravstvena ustanova dužna gradskom Vodovodu.
Doboj - Bolnica - Foto: RTRS
Doboj - BolnicaFoto: RTRS

Time su se stekli uslovi za deblokadu računa ove zdravstvene ustanove. Novac je trebalo da stigne iz gradske kase, po odluci Skupštine grada, ali do danas ta sredstva nisu uplaćena.

Umjesto iz gradske kase, novac za deblokadu računa bolnice stigao je iz Fonda zdravstva. Riječ je o dijelu sredstava iz redovne tranše predviđene za ovu zdravstvenu ustanovu, iz koje se isplaćuju i plate radnika, zbog čega u bolnici kažu da su radnici deblokirali račun svojim zaradama.

- Očigledno da se nije moglo čekati da skupština grada ispoštuje svoju odluku, nego su iz Fonda, po nalogu ministarstva, prebačena sredstva koja će vjerovatno da smanje tranšu koju bolnica treba da dobije - rekao je Milorad Živković, v.d. direktora Bolnice u Doboju.

Tako je izbjegnut najgori scenario - da pacijenti budu vraćeni. Јoš jedan dan pod blokadom nikoga nije ostavio bez zdravstvene usluge u bolnici, naglasili su pacijenti.

Dug za vodu obećao je platiti grad, ali kad dobije kredit. O tome iz gradske uprave nadležni izbjegavaju da govore. Pred kamere je stao jedino predsjednik skupštine. Kaže da je jednom usvojena odluka obavezujuća, ali da se uslovi za isplatu još nisu stekli.

Murvet Bajraktarjević, predsjednik Skupštine Doboja, kaže da je bolnica u gubitku 45 miliona maraka, te da se "sad digla fama oko 380.000 maraka, koje smo mi zahvaljujući gradonačelniku donijeli tu odluku na skupštini da se pomogne".

Najveća dugovanja bolnica ima za poreze i doprinose. To će se, između ostalog, rješavati uz pomoć Svjetske banke. Ipak, veće probleme prave dobavljači.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da će biti iznađen način da se kredit restrukturira, a možda nađe jedno blaže kreditno zaduženje da se riješi problem sa dobavljačima.

Uslovi za deblokadu računa su ispunjeni, ali bi bolnica mogla da se suoči s novim problemom. S obzirom na to, da je novac doznačen iz redovne tranše Fonda, to bi moglo da ugrozi isplatu naredne plate zaposlenima.