latinica  ћирилица
25/07/2017 |  12:15 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Trebinje: Organizovana tribina "Duh samoporicanja" (VIDEO)

U Trebinju je organizovana tribina "Duh samoporicanja" na kojoj je govorio Milo Lompar, profesor na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu i autor zapažene studije o kretanjima u srpskoj kulturnoj politici 20. vijeka.
Trebinje - tribina - Foto: RTRS
Trebinje - tribinaFoto: RTRS

Da bi se zaustavile nepovoljne, a dalekosežne posljedice dezintegracija, koje posebno trijumfuju u prihvatanju nametnutog kao vlastitog i odricanju od svog identiteta i interesa, srpskoj politici i kulturi potreban je povratak nacionalnom stanovništvu, poručio je Lompar. Govorio je o fenomenu srpske krivice koji se kroz prošlo stoljeće jednako javlja i održava kao konstanta u različitim, često nespojivim ideološkim diskursima, formama i istorijskim okolnostima.

"Duh samoporicanja jeste pounutrašnjivanje, prihvatanje tih spoljašnjih nastojanja, koje se umjesto provjeravanja uzimaju i iznutra obrazlažu na način koji proizvodi trajna i nepovoljna dejstva. Ključno je da se razumije da promjene koje se odigravaju u kulturi, ta nastajanja da se dezintegriše srpska kultura, predstavljaju trajni efekat ovih ideoloških nametanja", ističe Lompar.

Pokušaji izmiještanja svetionika srpske kulture bez valjanog argumenta ili uprkos njihovoj volji iz srpskog kulturnog konteksta, poput Dubrovačke književnosti, Ive Andrića ili Njegoša, samo su neki pojavni oblici ovog inženjeringa, koji se javljaju kroz nastojanja da se srpska baština na Kosovu i Metohiji isključi iz državne nadležnosti Srbije u Unesku ili kroz ideju o jedinstvenom jeziku, koja je očito namijenjena samo srpskom jezičkom prostoru, ocjenjuje Lompar.

Formula duha samoporicanja jeste da sve što je srpsko treba svesti na srbijansko, a da ono što nije srbijansko, kao što su Njegoš, Andrić, Selimović ili slikar Petar Lubarda vremenom treba da prestane da bude srpsko", završava Lompar.

Lompar je, govoreći na tribini, istakao da naša kulturna politika treba da vodi računa o cjelokupnosti srpskog naroda bez obzira na granice, i da se nacionalno stanovište vrati u srpsku politiku. Organizatori tribine bili su trebinjski odbor SPKD "Prosvjeta", udruženje "Hercegovac" i Srpsko udruženje "Ćirilica".