latinica  ћирилица
04/05/2024 |  15:34 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Veliki broj mališana na šaranju vaskršnjih jaja u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Veliki broj mališana okupio se danas na tradicionalnom bojenju vaskršnjih jaja, koje je organizovano u porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.
Šaranje jaja - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Šaranje jajaFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Јaja su tradicionalno farbana i u Parku Petar Kočić u sklopu "Vaskršnjeg piknik". Najmlađi su i ovaj put u okviru "Male škole dekorisanja" imali priliku da dekorišu vaskršnja jaja i pokažu svoju kreativnost..

Bojenje vaskršnjih jaja organizuje grad Banjaluka već treću godinu zaredom sa Kolom srpskih sestara i Humanitarnim udruženjem žena "Duga".

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da ovakvi događaji baštine vjeru i tradiciju, a najmlađe sugrađane na ovaj način uče pravim i istinskim vrijednostima.

On je naveo da je vjera spasila srpski narod kroz najveća iskušenja i da se danas svi treba da prisjete istinskih i pravih vrijednosti kako da se čuva tradicija i porodica.

Predsjedni Kola srpskih sestara Bosiljka Herbez napomenula je da ovo udruženje njeguje tradiciju i običaje još od davne 1903. godine, otkako su i osnovane i da je najbitnije da djeca shvate ko su i šta su. Predsjednik Udruženja "Duga" Slobodanka Ristić Gašić kaže da im je drago da postoji jedna ovakva tradicija gdje istinske vrijednosti prenose na najmlađe.