latinica  ћирилица
25/07/2017 |  12:34 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Trninić o Transportnoj zajednici: SM BiH da prihvati rotaciju ministara

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da sporazum o Transportnoj zajednici zemalja zapadnog Balkana može biti potpisan ako Savjet ministara BiH prihvati rotaciju ministara u Sekretarijatu te zajednice.
Neđo Trninić - Foto: SRNA
Neđo TrninićFoto: SRNA

- Time bi entitetski ministri zastupali interese entiteta i u tome ne vidim ništa sporno, sem određenih sujeta u Savjetu ministara BiH kojima smeta da Republika Srpska štiti svoje interese - naglasio je Trninić.

On je dodao da je poslije određenih pritisaka i pokušaja da se problem nepotpisivanja tog sporazuma prebaci na Republiku Srpsku i Vladu Srpske kao krivca, Vlada korigovala stav i prihvatila sporazum onakav kakav jeste, iako ima određenih problema i imaće ih u primjeni i za Srpsku i za FBiH.

Trninić je podsjetio da je uslov Vlade Srpske mehanizam koordincije koji se odnosi na rotaciju entitetskih i ministra iz Savjeta ministara BiH u Sekretarijatu Transportne zajednice, koja bi trebalo da ima sjedište u Beogradu.

- Vlasnici infrastrukture su entiteti i logično je da entiteti imaju uticaj. To smo pokušali prezentovati Savjetu ministara BiH, kojem smo uputili dopis. Ne vidim što bi to bila smetnja bilo kome - naglasio je Trninić.

On je dodao i da je EU predstavila pitanje sprovođenja sporazuma o Transportnoj zajednici kao unutrašnje pitanje BiH, ali i da Savjet ministara BiH i dalje tvrdo zastupa svoj stav da Srpska ne može uticati na svoje vlasništvo.

Trninić je naveo da je propuštena dobra prilika u proteklih nepunih pola godina da Savjet ministara BiH, u saradnji sa entitetskim vladama, dođe do najboljeg rješenja.

- Јoš u februaru Vlada Srpske je uputila primjedbe na sporazum o Transportnoj zajednici, a slične primjedbe je imala i FBiH, jer nas muče iste brige, ali je dva dana pred održavanje samita u Trstu, odjedanput to postalo pitanje koje je "uslov svih uslova", što nas iznenađuje, jer smo bili voljni da dođemo do rješenja - rekao je Trninić.

Izvor: SRNA