latinica  ћирилица
25/07/2017 |  12:59 ⇒ 13:20 | Autor: RTRS

Hag - Stanišić i Simatović na privremenoj slobodi

Haški sud pustio je na privremenu slobodu bivše čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Јovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, optužene za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH.
Franko Simatović i Јovica Stanišić - Foto: RTRS
Franko Simatović i Јovica StanišićFoto: RTRS

Iz povjerljive odluke Suda od 19. jula, koja je objavljena, proizlazi da su Stanišić i Simatović iz pritvora pušteni 21. jula. Simatović će u pritvor morati da se vrati do 16. augusta, kada se zvanično završava ljetna pauza u radu Suda. Za razliku od Simatovića, Stanišić će na privremenoj slobodi ostati najkraće do 27. septembra ove godine.

Raspravno vijeće je tom odlukom djelimično usvojilo zahtjev Stanišićeve odbrane da on, zbog hronične bolesti, u Srbiji ostane sve dok tužioci ne okončaju izvođenje dokaza protiv njega. Sudije su naznačile da će taj zahtjev ponovo razmotriti krajem septembra, uzimajući u obzir Stanišićevo ponašanje na privremenoj slobodi, kao i zdravstveno stanje u kojem će biti. Prema ranijim nalazima ljekara u Hagu i Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

Izvor: Nezavisne novine