latinica  ћирилица
25/07/2017 |  14:51 | Autor: RTRS

Dačić: Pitanje Kosmeta mora biti trajno riješeno

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je pitanje Kosova i Metohije mora biti trajno riješeno i da se nameće prilikom svakog razgovora.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je rekao novinarima u Vladi Srbije da kao ministar spoljnih poslova ne može da iznosi svoje viđenje načina na koji će se voditi unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, koji je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da su njegovi stavovi kao lidera Socijalističke partije Srbije o tom pitanju poznati godinama.

"Mislim da po tom pitanju ne može biti konsenzusa, ali može da bude dijaloga. Važno je tražiti održivo rešenje", naveo je Dačić.

On je istakao da je to pitanje teško riješiti bez pomoći prijatelja, a da Srbija ne može donijeti odluku koja je protiv nacionalnog interesa.

"Nije sve u Ustavu, već šta je održivo. Ne može se naći trajno rešenje ako ono nije u interesu srpskog i albanskog naroda. Јa sam i ranije predlagao da se reši ono što je krucijalno", nalasio je Dačić.

On kaže da je sada jasno da nema šanse da Albanci uđu u Unesko i UN.

Na primjedbu novinara da su nakon njegovih istupanja znatno pogoršani odnosi sa Skopljem, Dačić je rekao da Srbija ima korektan odnos prema Makedonija, dok se za drugu stranu to ne bi moglo reći.

"Mi smo priznali Makedoniju pod Ustavnim imenom, a oni su priznali samoproglašeno Kosovo. Kako oni sa nama, tako i mi sa njima. Oni su uvek glasali protiv naših interesa. Ne mogu da kažem da smo braća. Ljut sam", poručio je Dačić.

Izvor: SRNA