latinica  ћирилица
25/07/2017 |  15:28 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od formiranja Ruđanske brigade

U Rudom je danas obilježeno 25 godina od formiranja Četvrte lake Podrinjske pješadijske brigade, zvane i Ruđanska brigada, Vojske Republike Srpske.
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)


Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježju, a zatim i služen pomen poginulim borcima u spomen-sobi u Rudom.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Rudo Momir Radović rekao je Srni da je ova brigada brojala 1.200 boraca, a da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu život dalo 85 boraca iz te brigade, dok su 132 bila ranjeno.

Govoreći o ratnom putu ove jedinice, Radović je naglasio da je za skoro godinu dana ova brigada, zajedno sa policijom iz Rudog, izašla na Drinu, odnosno oslobodila područje opštine, a potom je bila angažovana i na drugim područijima Republike Srpske, gdje se za to ukazala potreba.

Radović je istakao da je u obilježavanju ovog jubileja Ruđanske brigade u značajnoj mjeri pomogla i Skupština opštine, te da je Rudo jedan od primjera izuzetne saradnje lokalne vlasti i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor: Srna