latinica  ћирилица
25/07/2017 |  16:30 | Autor: RTRS

Oštra Luka- "Ilindanski dani" od 30. jula do 6. avgusta

Otvaranjem Pete poljoprivredne izložbe u nedjelju, 30. jula, u Oštroj Luci će početi ovogodišnja manifestacija "Ilindanski dani".
Oštra Luka (foto:opstinaostraluka.org) -
Oštra Luka (foto:opstinaostraluka.org)


Prema programu manifestacije, načelnik opštine Dragan Stanar organizovaće u utorak, 1. agusta, prijem za najbolje učenike, a istog dana u večernjim časovima biće održani Međunarodni književni susreti "Šušnjar 2017".

To će biti prilika da se uruče nagrade "Šušnjar" Anđelku Anušiću i "Slovo Podgrmeča" Nikoli Dakiću, saopšteno je iz Organizacionog odbora ove manifestacije.

Centralni događaj "Ilindanskih dana" je obilježavanje Svetog Proroka Ilije 2. avgusta, kao Dana i krsne slave opštine Oštra Luka.

Toga dana će u Hramu Svetog Petra i Pavla u Sanskom Mostu biti služena Sveta arhijerejska liturgija, a potom i parastos na spomen-kompleksu Šušnjar u Sanskom Mostu.

To je dan sjećanja na 5.500 pobijenih Srba, Roma i Јevreja na Ilindan 1941. godine na nekoliko lokaliteta u blizini Sanskog Mosta.

Osim slavskog obreda i dodjela nagrada zaslužnim građanima, biće položeni vijenci u Spomen-sobi 6. Sanske brigade u Oštroj Luci.

Ilindanske svečanosti se završavaju 6. avgusta, kada će na Popovića brdu biti organizovana 245. Grmečka korida.

Izvor: Srna