latinica  ћирилица
25/07/2017 |  17:48 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Posao za 126 nezaposlenih građana Zvornika (VIDEO)

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske obezbijedio je ove godine kroz različite projekte posao za 126 nezaposlenih građana Zvornika, u šta je uloženo 600.000 maraka.
Zavod za zapošljavanje Republike Srpske - Foto: RTRS
Zavod za zapošljavanje Republike SrpskeFoto: RTRS

Danas su potpisani ugovori između Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i poslodavaca koji će zaposliti 106 lica, kao i sa 20 preduzetnika kojima su odobreni projekti samozapošljavanja. Ovakvi programi sprovode se već niz godina i jedan su od razloga zbog kojih je broj nezaposlenih na području Zvornika smanjen.

Dragan Mirković , magistar ekonomije, bez posla je 13 godina, od kada je njegovo preduzeće završilo u stečaju. U okviru programa samozapošljavanja demobilisanih boraca dobio je finansijsku pomoć koju će iskoristiti za opremanje autopraonice.

Samostalnu djelatnost pokrenuo je i Vladan Simić, serviser rashladnih uređaja. Nada se da će u novoosnovanom servisu otvoriti još radnih mjesta.

- Ovaj novac, da tako kažem, je dodatni vjetar u leđa da pokrenem svoju samostalnu djelatnost o kojoj sam već duže vremena razmišljao tako da se nadam da će sve biti kako treba, kaže Simić.

Na evidenciji Zavoda sada je 4.500 Zvorničana, što je 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.Najveći broj nezaposlenih lica iz Zvornika , ove godine je kroz projekte Zavoda za zapšoljavanje našao radno mjesto u oblasti građevinarstva i industrije.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske godinama kroz ove , kao i projekte Zajedno do posla, programe podrške zapošljavanju Roma, zatim lica starijih od 50 godina, i projekat zapošljavanja pripravnika, smanjuje broj nezaposlenih. U ove projekte plasirano je 10 miliona maraka.

- Ono što očekujemo u ovoj godini je regresno plaćanje doprinosa, poslodavci će imati mogućnost da apliciraju za projekat koji ćemo raditi zajedno sa Vladom, gdje ćemo kroz regresno plaćanje doprinosa plasirati ukupno 16 miliona maraka za novozaposlena lica isključivo u privredi, poručio je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Od prvog avgusta, odlukom o reorganizaciji, u Zvorniku će početi da radi Filijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.