latinica  ћирилица
25/07/2017 |  19:17 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Govedarici stiglo novo pismo (VIDEO)

Zbog stranog pritiska na Srpsku i političke nesloge, utemeljivači Republike Srpske godinama pozivaju rukovdstvo SDS-a da sjednu za isti sto kako bi stranku vratili na kolosijek odbrane nacionalnog interesa.
SDS - Foto: ilustracija
SDSFoto: ilustracija

Pozivi su intenzivirani od kada je stranku preuzeo Vukota Govedarica. Lideru SDS-a, otvoreno pismo, uputio je i bivši premijer Republike Srpske Dušan Kozić. Kako ne bi postao "tragičar", Govedaricu poziva da promijeni, kako kaže, “gubitnički“ politički kurs!

Čim je Mladen Bosić napustio "kormilo" ratni premijer Dušan Kozić tražio je sastanak s Vukotom Govedaricom. Rukovođen činjenicom da je mnogo uložio u SDS i Republiku Srpsku i da će novi lider uvažiti njegove sugestije, Govedarici je predložio put kojim bi stranka uspjela da odoli igrama velikih sila i napadima iz Sarajeva.

- Međutim, izašao sam razočaran jer je sam rekao da će nastaviti politiku koju je do tada vodio Mladen Bosić i onda sam rukovođen tim napisao pismo, kritički, ali iskreno. Rekao sam da je to jedna gubitnička politika, da je 2,3 puta izgubio izbore i da nikad nije smio da izađe na crtu za predsjednika Republike Srpske, nego je poturao i žrtvovao Ognjena Tadića, ističe Kozić.

Kozić smatra da je Bosić i dalje ideolog stranke, a da je Govedarica tu da prima udarce gubitničke politike. Kritike upućuje i na rad poslanika SDS-a na oba nivoa vlasti. Tvrdi da je zagrljaj tzv. Saveza za promjene sa Bakirom Izetbegovićem, rezultat međunarodne zajednice čiji je cilj slabljenje Republike Srpske.

- To je dovelo do jedne “rovovske“ pozicije prema Banjaluci što je pogubno za Republiku Srpsku i što ne možemo da podnesemo i prihvatimo, poručio je Kozić.



Zbog toga utemeljivači Republike Srpske ne odustaju od ideologije, da je “srpsko jedinstvo“ najbolji odgovor svakodnevnim napadima i pritiscima. Kako ne bi nosili “pečat“ izdaje, SDS-u su predlagali da sa SNSD-om počne pregovore o Vladi nacionalnog spasa, da vrate patriotsku retoriku u Sarajevu i u Banjaluci. Sličan pokušaj bio je i prije tri dana u Trebinju, kada je SDS od sastanka odustao.

Tada je Govedarica rekao da je sastanak prolongiran za nekoliko dana. Kada? Htjeli smo da saznamo, ali lider SDS-a nije imao vremena za komentar. Iz Trebinja Vučurević mu poručuje da više ne želi sastanak.

- Ništa nije dogovarano, niti je ikad. Uostalom trebao je da me nazove i da se izvini, ali i da je to predložio ja ne bi prihvatio, jer njihova riječ ne znači ništa, poručuje Vučurević.

Utemeljivači Republike Srpske SDS-ove predstavnike u bh institucijama pitaju: ima li kriminala i zločinaca u Federaciji i da li smiju ustati i reći – nema više hapšenja dok se ne osude zločinci iz Dobrovoljačke i Tuzlanske kolone, Kazana, Sijekovca.