latinica  ћирилица
26/07/2017 |  08:24 ⇒ 08:38 | Autor: RTRS

MMF: BiH umjesto u investicije troši sredstva na javnu potrošnju!

Globalni fiskalni okvir BiH za period 2018-2020, koji je trenutno na razmatranju u Savjetu ministara BiH, krši sporazum koji je BiH potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer predviđa povećanje javne potrošnje na uštrb investicija.
Nadim Ilahi - Foto: AP
Nadim IlahiFoto: AP

Ovo proističe iz pisma koje je Nadim Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH, uputio Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora BiH, te Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, entitetskim premijerima, kao i ministrima zaduženim za finansije na sva tri nivoa vlasti.

U pismu ih je oštro upozorio da srednjoročni okvir za potrošnju institucija BiH nije u skladu sa produženim aranžmanom sa MMF-om. U pismu se navodi da institucije BiH ne žele da sprovedu reforme u oblasti smanjenja zaposlenih u javnom sektoru i visine njihovih plata, kao i u pogledu smanjenja potrošnje na robu i usluge, iako su se na to obavezali, ne samo prema MMF-u nego i prema EU kroz Reformsku agendu, ali i Svjetskoj banci.

Ilahi je upozorio da je smanjivanje broja zaposlenih u institucijama BiH i entitetskim vladama planirano radi otvaranja prostora za jačanje rasta, uz istovremeno održavanje srednjoročne fiskalne stabilnosti.

"Tekući prijedlog globalnog fiskalnog okvira i povećanje plata za policijske službenike su jasno suprotni programskom cilju i stvoriće dodatne prepreke za završavanje prvog pregleda u okviru programa MMF-a i rezultirati dodatnim odlaganjima", naglasio je Ilahi.

U pismu je navedeno pet oblasti koje se odnose na potrošnju u javnim institucijama, a koje su za MMF sporne.

U prvoj se upozorava da BiH mora da smanji zaposlenost u javnom sektoru i da zamrzne nominalne plate počevši od 2018. godine. Zatim, da se kasni sa izradom operativnog plana za smanjenje plata od 2018. do 2020. godine te da je to potrebno završiti "što je prije moguće". Osim toga, plate se mogu povećavati za pojedinačne grupe, poput policijskih službenika, samo ako se drugim grupama za isti iznos plate smanje.

Ilahi upozorava da je u globalnom okviru previše novca iz indirektnih prihoda, odnosno od PDV-a i carina, predviđeno za nabavku robe i usluga. Plan da se za tu stavku izdvoji čak 180 miliona maraka na godišnjem nivou, u odnosu na 155 miliona iz 2016, Ilahi je nazvao "pretjeranim". Takođe, on je upozorio nadležne da deficit ne smije preći 60 miliona maraka na godišnjem nivou, uz napomenu da bi izvršenje budžeta realno moglo da donese i suficit. I konačno, ističe se da sve uštede koje budu ostvarene smanjenjem javne potrošnje treba da budu usmjerene na investicije.