latinica  ћирилица
26/07/2017 |  08:38 ⇒ 10:38 | Autor: RTRS

Rad Savjeta ministara BiH na dnevnom redu Predstavničkog doma PS BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

U izvještaju se, između ostalog, navodi da BiH na kraju 2016. bilježi značajno poboljšanje ekonomskih parametara u odnosu na posljednju dekadu, najveće prihode, najmanju zaduženost u regiji, te značajan porast broja zaposlenih. Na osnovu Izvještaja 2016. je bila najuspješnija godina na putu evropskih integracija BiH od momenta pokretanja tog procesa.

Ističe se i da je Savjet ministara BiH izradom i usvajanjem brojnih dokumenata iz oblasti evropskih integracija, ispunjavanjem postavljenih političkih preduslova za daljnji napredak i realizacijom preuzetih obaveza u skladu s obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji, značajno ubrzao evropske procese u BiH.

Osim rada Savjeta ministara Predstavnički dom trebao bi razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković. Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH.

Poslanici bi trebali razmotriti i Preporuke sa konferencije “Nacionalni javni radio-televizijski servis BiH“.

Staša Košarac iz SNSD-a, na početku rasprave o dnevnom redu, ponovo je zatražio da se u dnevni red sjednice uvrsti zahtijev SNSD - a za smjenom Šefika DŽaferovića kao predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a, zatražila je smjenu Nikole Špirića, predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno- bezbjednosne agencije. Umjesto njega, Pandurević je predložila imenovanje Borislava Bojića (SDS). Podsjetimo, Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA juče je većinom glasova izglasala da Špirić ostane na ovoj funkciji.

Komentarišući to što se na dnevnom redu nalazi samo 11 tačaka poslanik SDP-a, Saša Magazinović, rekao je da je ovo nikad manja sjednica i nikad veća sramota.

"Ovo prelazi u praksu koja nije dobra", rekao je Magazinović.

Izvor: Agencije