latinica  ћирилица
26/07/2017 |  09:25 ⇒ 09:32 | Autor: RTRS

Slucki: Nema prostora za obnavljanje odnosa Rusije i SAD

Prijedlog zakona o novim sankcijama protiv Rusije, koji je usvojen u Predstavničkom domu SAD, ozbiljno potkopava mogućnost obnavljanja rusko-američkih odnosa, izjavio je danas Leonid Slucki, šef Komisije za spoljne poslove u ruskoj Državnoj Dumi.
Leonid Slucki (foto: Wikipedia / A.Savin) -
Leonid Slucki (foto: Wikipedia / A.Savin)

"Bez sumnje, širenje restrikcija potkopava mogućnost za obnavljanje rusko-američkih veza i dodatno će ih zakomplikovati u doglednoj budućnosti", rekao je Slucki.

On je dodao da je "skoro na nulu smanjena mogućnost za diplomatske manevre" u rusko-američkom dijalogu, prenio je TASS.

"Sankcije, ukoliko ih potpiše predsjednik SAD Donald Tramp, postaju najobimnije i najkompleksnije od 2014. godine i pogodiće ne samo ruske kompanije, nego i ostale države koje će sarađivati sa Rusijom, uključujući veliki energetski sektor", naglasio je ruski poslanik.

Slucki je ocijenio da prijedlog zakona ima za cilj da zastraši ne samo Rusiju, nego i američke partnere u Evropi.

"Tu se direktno nagalšava cilj promovisanja američkog tečnog prirodnog gasa na globalnim tržištima. Da bi se to postiglo, potrebno je ukloniti ruski gas sa tržišta. U Evropi je ovakav pristup već opisan kao protivan svim normama međunarodnog prava i kao kršenje stabilnosti i energetske bezbjednosti kontinenta", dodao je Slucki.

On je rekao da se nada da će Evropska komisija "brzo uputiti adekvatan odgovor" i da "neće podržati restriktivne mjere koje se diktiraju sa druge strane okeana".

"Vrijeme je da Brisel počne da sprovodi svoju politiku umjesto da pleše po notama iz Vašingtona i da se povinuje instrukcijama o tome s kim treba biti prijatelj i s kim treba trgovati", zaključio je Slucki.

Predstavnički dom američkog Kongersa usvojio je sa 419 glasova "za" i tri "protiv" nove sankcije protiv Rusije i primorao predsjednika Donalda Trampa da zatraži dozvolu od poslanika prije nego što ublaži bilo kakve kaznene mjere.

Izvor: SRNA