latinica  ћирилица
26/07/2017 |  13:39 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Čubrilović: Odluka FBiH o putu Sarajevo-Beograd nije održiva

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, izjavio je za Radio Republike Srpske da odluka poslanika Predstavničkog doma federalnog Parlamenta koji su usvojili prijedlog da trasa budućeg puta od Sarajeva do Beograda ide preko Zenice, Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, nije održiva.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Ovakva odluka, kaže Čubrilović, razvodnjava priču o važnom pitanju i pokazuje da u Federaciji ne postoji interes za njegovo rješavanje.

- Mislim da je ovo razvodnjavanje stvari i da se ne želi postići neko rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve građane Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o Republici Srpskoj ona mora da ostane pri svojim ranijim stavovima, jer uvijek je bilo riječi o trasi Sarajevo, Sokolac, Rogatica, Višegrad i granica sa Srbijom, tačnije Donje Vardište i mislim da je to jedan od najrealnijih projekata - rekao je Čubrilović.

Čubrilović ističe da bez uvažavanja stava Republike Srpske i Ministarstva saobraćaja i veza nije moguće ništa uraditi. Smatra da ova trasa zalužuje posebnu pažnju jer spaja četiri opštine u Srpskoj, a ne može se zanimariti ni činjenica da Srbija pravi priključak na Donje Vardište. Čubrilović kaže da je mnogo stvari već definisano i da to treba uzeti u obzir.

- Trasa preko Zenice, Žepča i Tuzle je novijeg datuma i to za nas nije posebno interesantno, naročito jer ovi putevi već postoje i oni su na zadovoljavajućem nivou. Trasa koju želi Republika Srpska uvezala bi srednju Srbiju sa centrom Bosne i Hercegovine, sa prostorom Republike Srpske, a to bi značilo, između ostalog, povezivanje privrede Srpske i Srbije - rekao je Čubrilović za Radio Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je rekao da nije realno očekivati da će se ove godine ući u neku dublju priču ili realizaciju ovog projekta, ali da u narednom periodu treba razgovarati o mogućim rješenjima.