latinica  ћирилица
26/07/2017 |  16:54 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Sputnjik: Amerika u misiju "Balkan" kreće iz Crne Gore

U Crnoj Gori se ovih dana obavljaju ozbiljne pripreme za predstojeć́u posjetu potpredsjednika SAD Majka Pensa. Neki smatraju da se SAD odatle vraća na Balkan.
Potpredsjednik SAD Majkl Pens (Foto:Screenshot/sfgate.com) -
Potpredsjednik SAD Majkl Pens (Foto:Screenshot/sfgate.com)

Zvanični povod Pensove posjete je samit lidera država članica Američko-jadranske povelje, na kojem će u statusu posmatrača učestvovati i Srbija.

Pensova posjeta ocjenjuje se kao istorijska, jer se radi o najvišem američkom zvaničniku koji će posjetiti Crnu Goru još od 1905. godine, kada su dvije države prvi put i zvanično uspostavile diplomatske veze.

Ono što, međutim, takođe budi pažnju, ne samo crnogorske, već i šire javnosti, jeste okolnost da će Pensov boravak u Podgorici ujedno biti i prva zvanična posjeta regionu nekog od predstavnika iz samog vrha nove Trampove administracije.

U tom smislu, već́ su aktuelne spekulacije da li zakazana posjeta znači i signal za ponovno aktiviranje ozbiljnijeg američkog prisustva u regionu, kao i da li su možda posredi koraci u pravcu daljeg "neutralisanja ruskog uticaja na Balkanu", piše Sputnjik.

Ima dosta argumenata za takvo razmišljanje, navodi Sputnjik, s obzirom na to da je zvanični povod za tu posjetu vezan za učešće na specijalnom sastanku lidera država članica Američko-jadranske povelje, a koja je 2003. godine osnovana uz pokroviteljstvo Amerike kako bi "koordinisala aktivnosti podrške zemljama koje su zainteresovane za članstvo u NATO".

Istovremeno, još jedan visoki američki zvaničnik govorio je danas o ulozi SAD na Balkanu. Naime, Hojt Brajan Јi je izjavio da SAD ne žele da preuveličavaju širenje ruskog uticaja u regionu zapadnog Balkana ali da će ostati oprezne.

- Preduzimamo korake da ojačamo zemlje zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji, niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu - rekao je Јi.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju rekao je da bi "svaku demokratiju trebalo da zabrine rusko miješanje u Crnoj Gori".

Najavljeni skup u Crnoj Gori i prisustvo Pensa su, ocjenjuje Sputnjik, američki napor da se utvrdi i ojača prisustvo NATO u regionu, a interesantano je i da će, pored Crne Gore, zvanični domaćin skupa biti i Makedonija, koja se smatra sljedećom članicom Alijanse.

Nema sumnje da će poruke, koje Pens uputi glavnim protagonistima u regionu, javnost propratiti sa velikom pažnjom. Ukoliko se ubrzo ostvari i američki naum za munjevito uvlačenje Makedonije u NATO, prisustvo Alijanse na Balkanu biće praktično zacementirano.

S obzirom na to, da su svi ostali učesnici samita već́ članice ili imaju otvorene aspiracije za članstvo u NATO, biće veoma interesantno kakva će očekivanja imati nova američka administracija u pogledu Srbije, koja je do danas vodila politiku balansiranja i neutralnosti na međunarodnoj sceni.

Izvor: Sputnjik