latinica  ћирилица
27/07/2017 |  08:20 ⇒ 08:20 | Autor: RTRS

Crna Gora: Ukinut imunitet četvorici poslanika DF-a

Skupština Crne Gore je, na zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva, odobrila pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, Marine Јočić, Milutina Đukanovića i Branka Radulovića zbog nasilničkog ponašanja u skupštinskom holu polovinom februara.
Skupština Crne Gore (Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans) -
Skupština Crne Gore (Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans)

Za pojedinačne prijedloge o oduzimanju imuniteta kasno sinoć glasala su 42 poslanika vladajuće crnogorske koalicije.

Raspravi o ovoj tački dnevnog reda prisustvovali su poslanici DF-a koji su napustili sjednicu prije glasanja.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milorad Vuletić rekao je da se ukidanjem imuniteta poslanicima stvaraju procesne pretpostavke da se institucije izjasne o tome da li njihovo ponašanje zaslužuje odgovarajuće sankcije.

Јedan od lidera i poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da se protiv DF-a vodi najbrutalniji rat, te da je "potreba DPS-a i njegovih satelita za ukidanjem imuniteta poslanicima tog političkog saveza izraz nemoći i straha od DF-a".

- Pokušavaju da nas zabrane, hapse nam advokate, hapse naše ljude, objavljuju naše prepiske sa advokatima. Uopšte se ne kajem zbog onoga što sam vam rekao 15. februara. Zaslužili ste sve što sam vam rekao, a tek imam namjeru da vam govorim i da vas nazivam pravim imenima - poručio je Knežević.

Јedan od lidera i poslanik DF-a Nebojša Medojević rekao je da DF brani Crnu Goru, ustavni poredak i vladavinu prava, te najavio tužbe zbog ukidanja imuniteta.

Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore, njih 42, do sada su ukinuli imunitet liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva zbog afere "državni udar" u februaru.

Nakon toga, u junu je ukinut imunitet jednom od lidera i poslaniku DF-a Nebojši Medojeviću, takođe prema zahtjevu Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Izvor: SRNA