latinica  ћирилица
27/07/2017 |  11:39 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Zatvorena kancelarija OEBS-a u Stocu

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur i ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan danas su u Stocu zatvorili privremenu područnu kancelariju Misije OEBS-a, oformljenu zbog problema tokom izbornog procesa na lokalnim izborima u oktobru prošle godine.
Zatvorena kancelarija OEBS-a u Stocu - Foto: SRNA
Zatvorena kancelarija OEBS-a u StocuFoto: SRNA

- Ovom ceremonijom zatvaramo privremenu terensku kancelariju OEBS-a, koju smo otvorili nakon što je ukradena demokratija u Stocu 2. oktobra. Bili smo prisutni početkom februara kada su lokalni izbori ovdje ponovljeni pod pokroviteljstvom Centralne izborne komisije BiH - rekao je Mur novinarima.

On je istakao da je izlaznost na ponovljenim lokalnim izborima 19. februara u Stocu iznosila 75 odsto.

- OEBS će, naravno, nastaviti da prati situaciju u ovoj lokalnoj zajednici iz naše terenske kancelarije u Mostaru i posebno nam je drago što ćemo sa našim partnerima u Stocu ostati u vezi. Ali, zbog praktičnih birokratskih i budžetskih razloga, moramo danas da zatvorimo ovu kancelariju - naglasio je Mur.

Homanova je izjavila da je privremena kancelarija OEBS-a u Stocu otvorena kada je Njemačka bila predsjedavajuća trojke OEBS-a.

- Јedna od obaveza OEBS-a je da pomogne onda kada se dešavaju problemi tokom izbornog procesa, kakve smo vidjeli ovdje u Stocu. Dijelim zadovoljstvo Mura što je došlo vrijeme da se zatvori kancelarija jer to znači da su građani ove lokalne zajednice dostigli demokratiju. Sada demokratski procesi mogu normalno da se odvijaju - rekla je Homanova.

Ona je dodala da će posjetu Stocu iskoristiti i da razgovara sa ljudima koji koriste projekte koje finansira Njemačka.

Nakon ceremonije zatvaranja kancelarije OEBS-a, organizovan je prijem za lokalne partnere OEBS-a, predstavnike vlasti i civilnoga društva.

Izvor: SRNA