latinica  ћирилица
27/07/2017 |  14:46 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Vulin: Zemlje EU ne vraćaju migrante u Srbiju

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbija nije i neće biti "parking za migrante", te da se na nju ne odnosi odluka suda u Strazburu da zemlje EU mogu da vrate migrante u zemlje Unije u koje su oni prvobitno ušli.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

"Ta odluka se ne odnosi na našu zemlju jer nije članica EU. Mađarska je pojačala kontrolu svoje granice i ilegalne migrante koje pronađe na teritoriji svoje zemlje u dubini od osam kilometara vraća u tranzitnu zonu, dakle, na svoju teritoriju, gde dobijaju mogućnost da legalno zatraže azil", rekao je Vulin novinarima.

On je naglasio da Srbija "bezuslovno i doslovno" sprovodi svoje i međunarodne zakone koji se odnose na migrante, te da će na prvom mjestu voditi računa o svakodnevnom životu i bezbjednosti građana i teritorije.

Vulin je pojasnio da svaki migrant ima pravo da zatraži azil na teritoriji Srbije i u tom slučaju će biti smješten u prihvatni centar koji odredi država, prenijeli su beogradski mediji.

"Tamo će biti razmatrani njihovi zahtev za azil, a oni kojima azil bude odbijen biće vraćeni ili u zemlju odakle su došli ili u zemlju porekla", naveo je Vulin.

Vulin je danas u Nišu obišao komandu Kopnene vojske i razgovarao sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem, komandantom Kopnene vojske Milosavom Simovićem, te načelnikom štaba Kopnene vojske Vladetom Baltićem.

Izvor: SRNA