latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:19 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Brčko domaćin Međunarodne likovne kolonije "Sava" (VIDEO)

Brčko je već 17 godina, tokom jula, domaćin Međunarodne likovne kolonije "Sava".
Kolonija Sava - Foto: RTRS
Kolonija SavaFoto: RTRS

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 10 slikara, vajara i grafičara.

Likovna kolonija "Sava", u Brčkom, okuplja umjetnike iz zemalja savskog sliva, Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, a ove godine tu je i Crna Gora. 

- Dakle. tu se našlo nas nekoliko umjetnika iz eks Јugoslavije i na moje veliko zadovljstvo sreo sam se izvanrednim predstavnicima svoih sredina. Koji su donijeli svoju poetiku, svoju kreaciju - istakao je Miomir Mišo Vemić iz Nikšića.

- Ovo je toliko sve doboro da ni veliki gradovi, mnogo veći od Brčkog, nemaju ovo što Brčko ima, zaista izgleda sjajno, samim tim i kolonija je sjajna. Saziv je fantastičan - kaže Dragan Bartula iz Loznice.

Kolonija "Sava" je ističu umjetnici i mjesto za inspiraciju i nadogradnju znanja. 

- Draž kolonije je, likovne kolonije je taj zajednički rad, i druženje koje rađa određeni tip energije i koja kasnije rezultira dobrim raspoloženjem i dobrim slikama - izjavila je Јelena Glogovac - Savić iz Beograda. 

- Sada trenutno se bavim staklom, pa je moj motiv isto tako inspiriran tim načinom rada, i slikam zapravo skulpturu u toj maniri - rekla je Alana Kajefež iz Zagreba.

Zahvaljujući koloniji "Sava" i njenim učesnicima, fundus Galerije Brčko, koja radi više od četiri decenije, svake godine postaje bogatiji za najmanje dvadeset umjetničkih djela.