latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:22 ⇒ 28/07/2017 | 12:58 | Autor: RTRS

Cvijanović: Nivo BiH blokira i akcize i Transportnu zajednicu (VIDEO)

I zakon o akcizama i priča o transportnoj zajednici, sve je zablokirano u Sarajevu. Svaka druga tvrdnja samo je zamajavanje javnosti, poručila je za SRNU premijerka Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Podsjetila je da su u pismu komesara Hana, upućenom predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, jasno naglašene dvije obaveze, usvajanje Zakona o akcizama i pristupanje Transportnoj zajednici. Ako se to ne ispuni, kaže Cvijanovićeva, u pismu je upozoreno da će sredstva namijenjena BiH biti usmjerena prema drugim zemljama regiona.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović ocijenila je da su izjave ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića u vezi sa akcizama i Transportnom zajednicom zamajavanje javnosti, ističući da su oba ta pitanja "zablokirana na nivou BiH". Zbog nedostatka parlamentarne većine, akcize i reformski zakoni na nivou BiH, odavno su zamrli, uvjerena je predsjednica Vlade. Kaže da je ovaj Savjet ministara dobar samo za destrukciju i nizašta više. 

 - Što se tiče Transportne zajednice, tu je Savjet ministara svojim nedjelovanjem i izbjegavanjem mehanizma koordinacije doveo cijeli proces u blokadu, a BiH gurnuo u još jednu blamažu - rekla je Cvijanovićeva.

I Parlamentarna skupština i Savjet ministara odavno su izgubili kredibiletet i narod to primjeti. Uzaludne su priče i upiranje prstom, kaže Cvijanovićeva, da je Vlada Srpske nešto zaustavila.

- To je jeftin trik kojim pokušavaju sakriti činjenicu da su oni na nivou BiH previše pričali i obećavali po bijelom svijetu, glumeći neku ozbiljnu i efikasnu vlast, a premalo radili da BiH zaista i zadrže na evropskom putu - naglasila je Cvijanović.

 To se vidi i po sadržaju pisma koje su dobili od komesara Hana, u kojem se, traži da obezbijede unutrašnju koordinaciju, kaže Cvijanovićeva. I to je pokazatelj da ta koordinacija ne postoji, osim na papiru.

- Ovaj Savjet ministara je, nastojeći udruženim snagama političkog Sarajeva i takozvanog Saveza za promjene da iz svih procesa izbaci Republiku Srpsku, ustvari upao u rupe koje su sami iskopali. Umjesto što su se obračunavali sa institucijama Srpske pametnije bi bilo da su gradili mostove saradnje jer bez toga nema ni kretanja na evropskom putu - zaključila je premijerka Srpske.

Cvijanovićeva napominje da su oni takvim pristupom ugrozili aranžman sa MMF-om i mogućnosti izgradnje puteva i auto-puteva, kao i sve aktivnosti koje je Republika Srpska sprovela u okviru Reformske agende.