latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:37 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Skupština grada Trebinja usvojila rebalans budžeta za ovu godinu (VIDEO)

Skupština grada Trebinja usvojila je rebalans budžeta za ovu godinu, u iznosu od 28.751.000 KM.
Skupština grada Trebinje - Foto: RTRS
Skupština grada TrebinjeFoto: RTRS

Veći je za oko 6.200.000 KM, koliko iznosi kreditno zaduženje, ili 26,27 odsto u odnosu na prvobitno usvojeni budžet.

Poreski i neporeski prihodi, za prvih šest mjeseci manji su u odnosu na plan budžeta. Neki rashodi su umanjeni u odnosu na nacrt, a u rebalans nisu ugrađena sredstva Fonda solidarnosti. Opozicija je kritikovala umanjenje grantova i, sumnjaju u realizaciju kapitalnih unvesticija. Glasali su protiv rebalansa budžeta. 

- Da napomenem, da su umanjeni grantovi za sport, kulturu, socijalna davanja, poljoprivredu - naveo je odbornik PDP-a Zoran Nađušić.

- Sva sredstva za kapitalna ulaganja, ili ogromna većina oko sedamdeset odsto, neće se moći realizovati u 2017,. a to se planira za 2018,koja je izborna godina. Јa bih ovaj budžet nazvao ni razvojni, ni socijalni, nego izborni - rekao je odbornik SDS-a Vidomir Begenišić.

Poslije provedene javne rasprave, na sjednici nisu usvojena dva amandmana PDP-a na rebalans budžeta. Uprkos smanjenju novca iz naknada za potopljeno zemljište, zbog loše hidrološke godine, neće se odustati od planiranih investicija, poručili su iz gradske uprave. 

- Gledali smo da uskladimo iz budžetskih sredstava i onih iz kredita, da ne trpe one investicije koje su bile planirane. Ukupno što se tiče kapitalnih ulaganja čine 6.253.000 KM , bez Fonda solidarnosti - istakao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Đurić.

Cijene parkinga u prvoj zoni, zbog ljetnih gužvi, na inicijativu građana, biće povećane u periodu 15.maj – 15.septembar. Biće povećane i novčane kazne ugostiteljskim objektima za preglasnu muziku u noćnim časovima.