latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:51 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Zaposleni u bilećkom Domu zdravlja organizovali jednosatni štrajk upozorenja (VIDEO)

Zaposleni u bilećkom Domu zdravlja "Sveti Luka" danas su organizovali jednosatni štrajk upozorenja.
Bileća - štrajk upozorenja - Foto: RTRS
Bileća - štrajk upozorenjaFoto: RTRS

Zaposleni u bilećkom Domu zdravlja "Sveti Luka" danas su organizovali jednosatni štrajk upozorenja. Nisu im kažu isplaćene tri plate, a doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje nisu uplaćivani čak četiri godine. Najavljuju generalni trajk i tužbe protiv nadležnih.

Ukupna dugovanja bilećkog Doma zdravlja su 2.300.000 KM. Poreska uprava blokirala je račun ove zdravstvene ustanove, što je onemogućilo da se juče isplati plata zaposlenima. Ustanova pred potpunim kolapsom, a nezadovoljstvo zaposlenih pred kulminacijom.

- Lokalnu zajednicu ne zanima naša ustanova. Mi smo totalno u propadanju, nemamo zdravstveno osiguranje četiri godine. Niko nam se ne obraća - naglasila je predsjednica sindikata Marina Bošanjk.

- Nemamo laboratorijske reagense, nemamo medicinski materijal. Isključili su nam vodu bili. Dva dana bez vode u nehigijenskim uslovima. Potpuno smo na margini dešavanja - istakao je doktor Tomislav Radmilović.

Radiolog Tomo Popadić najavljuje i štrajk glađu. Otac je četvoro djece , a hranitelj osmočlane porodice, u kojoj je samo on zaposlen.

- Јa nemam kud bez plate, četiri đaka u septembru. Tražim odgovor ko je odgovoran - kaže radiolog Tomo Popadić.

Štrajku upozorenja pridružio se i direktor Doma zdravlja Neđo Simović. Tvrdi da su im sredstva od Fonda zdravstvenog osiguranja i od opštine značajno umanjena i da je ova ustanova na ivici propadanja.

- Htjeli struju da isključe, samo da ostave sijalice. Odbio sam, šta će mi sijalice kad nema struje - rekao je rukovodilac Doma zdravlja "Sveti Luka" Neđo Simović.

Odgovore će, poručuju u bilećkom Domu zdravlja, čekati osam dana. Nakon toga slijede novi koraci. Kako cjelokupnu situaciju komentariše načelnik ove opštine nismo uspjeli saznati, jer se nije javljao na telefon. Inače, i opština je u finansijskom minusima.