latinica  ћирилица
27/07/2017 |  17:29 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Brnabić: Digitalizacija državne uprave prioritet

Vlada Srbije odlučila da osnuje Kancelariju za IT i elektronsku upravu čiji će zadatak biti da konsoliduje državne IT resurse, obezbijedi povezivanje različitih informacionih sistema i bude snažna podrška i osnova razvoja elektronske uprave Republike Srbije.
Ana Brnabić - Foto: RTS
Ana BrnabićFoto: RTS

Digitalizacija državne uprave i pružanje usluga građanima koji će ih koristiti na jednostavan i brz način jedan je od mojih prioriteta, poručila je premijerka Ana Brnabić, nakon što je Vlada Srbije odlučila da osnuje Kancelariju za IT i elektronsku upravu.

Brnabićeva je, kako je saopšteno, istakla da je elektronska uprava jedan od glavnih pokretača unapređenja kvaliteta, efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave.

"Prihvatanjem elektronske uprave ostvaruju se veće zadovoljstvo građana, veće uštede kroz eliminisanje paralelnih procesa, skraćivanje vremena obrade postupaka i povećanje kvaliteta usluga države ka građanima i privredi, a istovremeno se na najbolji način borimo protiv korupcije", izjavila je premijerka Brnabić nakon sjednice Vlade.

Ta kancelarija će biti pozicionirana kao centralna funkcija u Vladi koja će direktno odgovarati premijerki.

Zadatak Kancelarije biće da konsoliduje državne IT resurse, obezbijedi povezivanje različitih informacionih sistema i bude snažna podrška i osnova razvoja elektronske uprave Republike Srbije.

Za početak rada Kancelarije nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Formiranje Kancelarije predstavlja i ostvarenje višedecenijskog sna IT zajednice u zemlji: da postoji državni IT autoritet na najvišem nivou – Vlade Republike Srbije, koji će sigurno doprinijeti daljem rastu IKT sektora u Republici, kao jednom od najbrže rastućih sektora i omogućiti dalji rast BDP-a, ističe se u saopštenju sa sjednice Vlade.

Kancelarija počinje sa radom osmog dana od objavljivanja Uredbe o Kancelariji u Službenom glasniku Republike Srbije.

Zadatak Kancelarije je da od naredne godine obezbijedi smanjenje ukupnih sredstava u budžetu potrebnih za informacione tehnologije, s obzirom na to da će se državni IT sistemi objedinjavati i racionalizovati, a jedan od ciljeva je i sopstveni razvoj informacionih sistema i što manja zavisnost od gotovih-zatvorenih informatičkih rješenja, navodi se u saopštenju.

Vlada usvojila uredbu o katalogu radnih mjesta

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o katalogu radnih mjesta u javnim službama i drugim javnim organizacijama.

Usvajanjem Uredbe preciznije se uređuje sistematizacija radnih mjesta u javnim službama, što će uticati na efikasnost i pravedniju raspodjelu plata i primanja u javnim službama.

Kako se podsjeća, rad na Uredbi i usaglašavanje radnih mjesta trajali su više od dvije godine, kroz transparentan proces javnih konsultacija.

Izvor: RTS  (Tanjug)