latinica  ћирилица
28/07/2017 |  10:00 ⇒ 11:59 | Autor: RTRS

Priština ove godine traži članstvo u Interpolu

Priština još nije predala zahtjev za članstvo samoproglašenog Kosova u Unesku i ako to ne učini do septembra nema izgleda da bi o tome moglo da se odlučuje novembra, ali je situacija mnogo teža sa članstvom u Interpolu, javio je RTS.
Priština - Foto: TANЈUG
PrištinaFoto: TANЈUG

Takav zahtjev može da bude predat tek pošto bude formirana nova vlada samoproglašenog Kosova, a Beograd je, sa druge strane, uvjeren da su šanse Prištine ove godine još manje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ne brine o ishodu mogućeg glasanja.

"Kosovo, kako oni zovu tu tvorevinu, ne može da reši svoja pitanja bez saglasnosti Srbije. Mi ne prihvatamo jednostrane poteze, u nekim organizacijama je potrebna dvotrećinska većina", rekao je Dačić za RTS.

Kada je riječ o Interpolu, tu je situacija kompleksnija jer je zahtjev već predat.

"Malo je situacija komplikovanija, jer se kandidovala i Palestina i sad treba detaljno objasnisti u čemu je razlika između Palestine kao kandidata i Kosova", ističe Dačić.

O članstvu u Interpolu glasaće se u Pekingu, na septembarskoj sjednici Generalne skupštine te organizacije. U Prištini očekuju protivljenje Rusije i Kine tom zahtjevu.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je da ove godine Kosovo nije ni pokušalo da podnese zahtjev za članstvo u toj agenciji UN jer je svaki zahtjev paradržava, kao što je Kosovo, povezan sa nizom proceduralnih problema.

"Nema takvog lobiranja sa kosovske strane, iako su neke aktivnosti kosovskih diplomata u Francuskoj bile zapažene prethodnih meseci", rekao je Tanasković.

Poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji kažu da Unesko nije bio prioritet odlazeće kosovske vlade.

Prije dvije godine, Srbija je, uz pomoć brojnih prijatelja, uspjela da spriječi da Kosovo postane članica Uneska.

Izvor: SRNA