latinica  ћирилица
28/07/2017 |  10:07 ⇒ 10:08 | Autor: RTRS

Mihajilica: Sarajevo želi da optuži organe Srbije za pokušaj Vučićevog linča

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica rekao je da u Sarajevu već dugo žele da krivicu za pokušaj linča nekadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima prebace na državne organe Srbije.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Mihajilica je ocijenio da je sramotno to što još niko nije kažnjen za napad na Vučića koji se desio prije dvije godine u Potočarima.

"Po svemu sudeći, nikada neće ni biti", rekao je Mihajilica za "Euroblic", komentarišući izvještaje federalnih medija o nedavnom dopisu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH policijskom sindikatu "Sloga" u kome se tvrdi da su pojedini pripadnici MUP-a Srbije bez znanja i odobrenja te direkcije prisustvovali komemoraciji u Potočarima, nalazili se na "tajnom zadatku" i imali isplaniranu "crnu operaciju".

Mihajilica je u kontekstu pisanja tih medija u kojima se može naslutiti da je krivac za pokušaj linča sadašnjeg predsjednika Srbije sam Vučić, naveo da najveću odgovornost u vezi sa tim ima Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je bila nadležna za obezbjeđenje tog skupa.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Mario Karamatić rekao je da u bezbjednosnim institucijama BiH postoje opstrukcije u vezi sa istragom o napadu na Vučića.

On je izrazio sumnju u spremnost nadležnih u BiH da se otkriju napadači.

Tužilaštvo BiH je u vezi sa ovim slučajem prošle godine obustavilo istragu protiv Almira Merdića iz Јelaha, koga su bezbjednosne kamere snimile kako baca kamenje na Vučića.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je o propustima u organizaciji obilježavanja stradanja Bošnjaka u Potočarima sačinio detaljan izvještaj, ali nije smijenjen direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Izvor: SRNA