latinica  ћирилица
28/07/2017 |  10:56 ⇒ 11:03 | Autor: RTRS

Banjaluka: Opljačkali oko dva miliona maraka, pa pušteni da se brane sa slobode

Petorica pljačkaša koji su uhapšeni u policijskoj akciji “Trezor“ zbog pljačke oko dva miliona maraka, pušteni su da se brane sa slobode.
Karać, Knežević, Mrđan i Straživuk (foto:MUP RS / RAS Srbija) -
Karać, Knežević, Mrđan i Straživuk (foto:MUP RS / RAS Srbija)

Na slobodi su se našli Siniša Straživuk (49), Јovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42) i Željko Pavlović (40). Osim njih za ove pljačke optuženi su i Đorđe Ćulum (37) i Aljoša Galić (29), ali se oni nalaze već u zatvoru na izdržavanju kazne.

Umjesto produženja pritvora, u kojem su svi osim Pavlovića proveli po pola godine, Okružni sud u Banjaluci izrekao im je mjere zabrane. To podrazumjeva zabranu napuštanja boravišta, međusobnog i sastajanja i komuniciranja sa svjedocima. Zabranjeno im je i putovanje s ličnom kartom i oduzete isprave.

Sud smatra da će se ovom odlukom obezbjediti njihovo prisustvo tokom suđenja i da Tužilaštvo nije dokazalo da će oni na slobodi uticati na istragu i svjedoke i da će njihovim puštanjem biti uznemirena javnost. Republčko tužilaštvo nezadovoljno je ovom odlukom i najavilo je žalbu na nju, dok su sa druge strane advokati zadovoljni.

Protiv njih je nedavno potvrđena optužnica koja ih tereti da su bili pripadnici zločinačkog udruženja koje je djelovalo od 2008. do kraja 2011.godine na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Početak suđenja, odnosno izjašnjenje o krivici zakazano je za 3. avgust. Ova kriminalna grupa je razbijena zahvaljujući izjavama svedoka pokajnika Milana Reljića, koji je učestvovao u skoro svim razbojništvima.

Najveći plijen ova grupa je uzela iz Komercijalne banke u aprilu 2011. godine kada su u centru Banjaluke ukrali 1.035.000 maraka, ali poslije hapšenja većina ovog novca je nađena. Osim toga, opljačkali su radnika “Alfa sekjuritija“ od kojih su oteli 572.857 maraka. Slijedi krađa oko 230.000 maraka “Pošta Srpske“ kada su napali transportnu pošiljku. Pored toga, tu je i pljačka 33.500 maraka iz “Rajfajzen banke“ u banjalučkom naselju Derviši.

Tokom istrage Tužilaštvo i policija je optužene sumnjičila i za postavljanje eksplozivne naprave pod “reno“ direktorke “Farmalijeka“ Milenke Vučen i bacanje bombe na kafe bar “Šejkers“, ali ta djela nisu se našla u optužnici.

Takođe, ovom optužnicu nisu obuhvaćene ni pljačka Nove banjalučke banke iz koje je ukradeno 53.426 maraka, te pljačka Gospodarske banke iz koje su odneli 48.000 maraka.

Izvor: Blic