latinica  ћирилица
28/07/2017 |  12:30 | Autor: RTRS

"Budućnost Republike Srpske zavisiće i od odnosa Srbije prema Kosovu"

Budućnost Republike Srpske zavisiće i od odnosa Srbije prema rješavanju kosmetskog problema, rekao je Srni predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

Drecun je istakao da je za Srbiju budućnost Republike Srpske od suštinskog strateškog značaja, kao i pitanje Kosova i Metohije.

- Kao što je rješavanje kosovskog problema i sprečavanje konačne secesije Kosmeta od suštinskog strateškog značaja u 21. vijeku za Srbiju i cjelokupan srpski narod, tako je i opstanak Republike Srpske i njen napredak - rekao je Drecun.

On je ukazao da će inicijativa, konstruktivan pristup, spremnost na dijalog i kompromis Srbije kada je riječ o kosmetskom pitanju "svakako jačati poziciju opstanka Republike Srpske i njenog daljeg unapređenja".

- Što Srbija bude jača na međunarodnom planu, a ta njena snaga se gradi, između ostalog, i na odnosu prema kosovskom problemu, to će svakako biti u stanju da pruži veću podršku Republici Srpskoj - rekao je Drecun.

On je naveo da postoje tendencije kojima se nastoji izvršiti unitarizacija BiH, a Republika Srpska marginalizovati kao državni entitet i postepeno eliminisati.

- Godinama je to prisutno i mislim da će tendencije nekih političkih aktera u Sarajevu neprestano biti takve. Zato je bitno da se učini sve što je u mogućnosti i Republike Srpske i same Srbije da se Republika Srpska sačuva - rekao je Drecun.

Izvor: SRNA