latinica  ћирилица
28/07/2017 |  13:18 | Autor: RTRS

FUP: Nema dokaza o organizovanoj akciji protiv Čavare

Federalna uprava policije saopštila je da nema dokaza o organizovanoj akciji lica koja su početkom jula ugrozila bezbjednost predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, niti da su ga poznavala.
Marinko Čavara (foto: oslobođenje.ba) -
Marinko Čavara (foto: oslobođenje.ba)

FUP navodi da je 6. jula zaprimio prijavu da je dan ranije Čavara bio pod bezbjednosnom prijetnjom dok se kretao auto-putem na dionici Kakanj-Zenica.

Utvrđeno je da se Čavara 5. jula tom dionicom vraćao kući službenim automobilom predsjednika FBiH, koji je vozio.

Kretanje predsjednika FBiH odvijalo se bez policijske pratnje, pošto je Čavara, prije kretanja na put iz Sarajeva, samoinicijativno iz pratnje otpustio policijske službenike koji su angažovani na njegovom obezbjeđenju, napominje se u saopštenju.

Na dionici auto-puta Kakanj-Zenica u nekoliko navrata došlo je do prijetećeg "vizuelnog kontakta" između Čavare i kriminogenog lica sa prebivalištem u Kaknju čiji su inicijali N.H. i NN lica, koja su se zajedno vozila automobilom marke "pasat".

Oni su se u toku vožnje kretali na određenom odstojanju prvo iza, zatim ispred Čavarinog vozila. U ovom događaju nije učestvovalo bilo koje drugo vozilo ili lice, osim pomenutih, ističu u FUP-u.

U saopštenju se navodi da nema dokaza o organizovanom nastupu inkriminisanih lica u opisanom događaju, te da nema dokaza da su navedene osobe poznavale Čavaru.

Sva prikupljena dokumentacija u vezi sa ovim događajem, uz potrebne izvještaje, dostavljeni su Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: SRNA